VRT behaalt streefcijfers diversiteit in 2014

De VRT heeft in 2014 de streefcijfers voor diversiteit behaald zoals die in de beheersovereenkomst met de Vlaamse regering zijn opgelegd. Vorig jaar kwamen op de tv-zenders van de openbare omroep 7,6 procent nieuwe Vlamingen en 35,3 procent vrouwen aan bod, tegenover respectievelijk 6,8 procent en 36,6 procent in 2013.
©Joost Joossen

De resultaten van de Diversiteitsmonitor van de VRT zijn vrijdagmiddag bekendgemaakt. De Diversiteitsmonitor is een onderzoek van de UA en de KU Leuven in opdracht van de VRT-studiedienst, waarin het Vlaamse aanbod van de VRT-televisienetten een jaar lang onderzocht werd.

Volgens de beheersovereenkomst moet de omroep minstens 33 procent vrouwen en 5 procent nieuwe Vlamingen aan bod laten komen. Dat aandeel werd ruim overtroffen met 35,3 procent vrouwen en 6,8 procent nieuwe Vlamingen op de buis.

"Iedereen beroemd" (Eén - foto) ontving een speciale onderscheiding tijdens de uitreiking van de VRT-Diversiteitstrofeeën. De redactie van het reportageprogramma toont volgens de jury elke dag opnieuw de samenleving in al haar verscheidenheid.

De redactie van "Koppen" (Eén) ontving de prijs in de categorie actualiteit voor haar inspanningen het afgelopen jaar, met als voorbeeld de reportage "Ik, Pieter Cilissen", over de paralympische atleet.

In de categorie entertainment was de diversiteitstrofee voor "Nuff said" (Canvas). De ploeg van "Hautekiet" (Radio 1) ontving de prijs voor de reportage over de supporters van de Rode Duivels op de Antwerpse Turnhoutsebaan. De reeks "Marsman" (Eén) werd de winnaar in de categorie fictie. In de categorie digitaal was de prijs voor "Boost" van OP12. "De pleintjes" kreeg de diversiteitstrofee in de categorie docu.

"Boost" van OP12 is in de prijzen gevallen