"Het werk in Guinee is nog niet gedaan"

De Belgen die in het West-Afrikaanse land Guinee hielpen met de controles van bloedstalen op ebola zijn vanavond geland op Melsbroek. In de regio N'Zérékoré waar ze actief waren zijn al meer dan 50 dagen geen nieuwe gevallen van ebola meer gemeld. Toch is het werk nog niet gedaan, zeggen ze.
archief

De Belgische hulpverleners draaiden mee in het mobiele laboratorium B-Life in de regio N'Zérékoré. Het gaat om vijf wetenschappelijke experts van het Centrum voor Toegepaste Moleculaire Technologie van de UCL, twee decontaminatie-experts van de Civiele Bescherming en twee telecommunicatie-experts en een verpleegster van Defensie.

Eerder kwamen al twee andere ploegen die twee maanden onder de vlag van B-Fast werkten terug. Dankzij extra middelen van Ontwikkelingssamenwerking en ook Europees geld kon de derde ploeg nog een maand langer blijven.

De Belgische missie heeft in elk geval zinvol werk geleverd, daarover zijn alle deelnemers het eens. Er zijn levens gered. "Met het laboratorium waren wij onderdeel van het behandelingscentrum. Telkens er iemand binnenkwam, werd er bloed, speeksel of urine afgenomen. In drie uur tijd konden wij een resultaat afleveren. In het geval van een positieve test kon de behandeling zeer snel gestart worden. Het gevolg daarvan was dat de overlevingskansen van die persoon zienderogen konden stijgen", zegt Louis Kovac, adjudant-chef bij het Belgische leger.

De komende week moet duidelijk worden hoeveel patiënten dankzij de Belgische inspanningen konden gered worden. Volgens de dienst Civiele Veiligheid van Binnenlandse Zaken kan de opgedane terreinervaring nuttig zijn in het geval van een biologische dreiging in België.

De kans bestaat dat de Belgen indien nodig later opnieuw op missie zullen vertrekken naar een streek waar de ebola-epidemie nog niet onder controle is. "Er is nog altijd een permanentie aanwezig, de stalen worden nu elders onderzocht. Maar het werk is daar nog niet gedaan", aldus medische supportverlener Christie Zaman.