"Meer dan helft bevolking Vanuatu getroffen door cycloon"

Op Vanuatu, de eilandenarchipel in de Stille Oceaan, is meer dan de helft van de bevolking getroffen door de cycloon Pam. Dat melden de Verenigde Naties, die ook waarschuwen dat er nog slechts voedsel en water voor enkele weken voorhanden is. Intussen zijn na de doortocht van Pam 16 doden geteld.

"Ongeveer 166.000 mensen, meer dan de helft van de bevolking van Vanuatu, zijn op 22 eilanden (van de 83, red.) het slachtoffer geworden van de cycloon Pam", verklaarde het coördinatiebureau voor humanitaire zaken (OCHA). Het coördinatiebureau van de VN verklaarde ook dat de voedingsgewassen zeer zwaar getroffen zijn en dat de schade aan de kokosnoot- en bananenplantages (foto onderaan) een zeer grote impact zal hebben op lange termijn.

De VN vreest ook dat de voedsel- en watervoorraad uitgeput zal raken. Tegen 26 maart zouden wel zo'n 162.000 mensen nog een voedselpakket met 25 kilo rijst, 5 blikken vlees en 10 pakken noedels krijgen.

Kort na de doortocht van Pam werd gevreesd voor honderden doden, maar na een evaluatie van de situatie op een twintigtal eilanden, lijkt het dodental lager dan verwacht. Eerst was er sprake van 44 doden, vervolgens 24. Daarna daalde het officiële aantal tot 13. Volgens de laatste balans van de VN vandaag, is dat aantal opnieuw geklommen tot 16.