"Vloed van de eeuw" aan de Mont Saint-Michel

Aan de kust in het noordwesten van Frankrijk wordt vandaag een uitzonderlijke metershoge vloed verwacht. Het spektakel lokt duizenden kijklustigen naar de Mont Saint-Michel, het bekende Normandische getijdeneiland met klooster. Er is sprake van de "vloed van de eeuw".

Het verschil tussen hoog en laagtij kwam gisteren al uit op 14 meter, zeg maar een gebouw met vier verdiepingen. En ook vandaag wordt een impressionante vloed verwacht, met springtij om 7.45 en 20.07 uur.

Het natuurfenomeen komt eens in ongeveer 18 jaar voor en vloeit voert uit de stand van de maan en de zon, die op een lijn komen te staan, en hun aantrekkingskracht op de oceanen. Ook de zonsverduistering van gisteren speelt dus indirect een rol bij het zeldzame natuurfenomeen.

Omdat er momenteel een klein hogedrukgebied is, zal het wassende water naar verwachting wel iets minder hoog klimmen dan eerst gedacht.

Volgende vloed in maart 2033

Het fenomeen is het best waarneembaar bij het kloostereiland Mont Saint-Michel, omdat de Normandische en Bretoense kust er een soort trechter vormen voor het zeewater. Ook onder normale omstandigheden is de getijdenwerking daar groter.

De volgende gelijkaardige vloeden worden pas in maart 2033 en maart 2051 verwacht. De vorige was van 10 maart 1997.

Ook elders in de wereld zal er vandaag een vloed van de eeuw zijn. De hoogste vloed maakt met 16 meter zijn opwachting in de baai van Fundy in Canada.