"Zoals een dood dier stinkt, zo stinkt ook corruptie"

Tijdens zijn bezoek aan de Italiaanse stad Napels heeft paus Franciscus fors uitgehaald naar de maffia, zonder die rechtstreeks bij naam te noemen. Hij riep maffiosi ook op "terug te keren naar een eerlijk leven".
Filippo Monteforte

Dat de paus tijdens zijn eerste bezoek aan Napels forse kritiek zou uiten op de georganiseerde misdaad, lag in de lijn der verwachtingen. De eerste uithaal van de paus gebeurde ook niet toevallig in de Scampia-wijk, een buurt in Napels waar heel wat werkloze jongeren wonen en waar de georganiseerde misdaad welig tiert.

"Zoals een dood dier stinkt, zo stinkt ook de corruptie, zo stinkt ook een gecorrumpeerde samenleving, en zo stinkt ook een christen die zich inlaat met corruptie", zei de paus, die er zich toch voor hoedde om de maffia rechtstreeks bij naam te noemen. Hij waarschuwde ook dat "iedereen in de val van de corruptie kan trappen en dat iedereen kan afglijden naar de criminaliteit". Maar mensen die op het slechte pad zijn -lees: maffiosi- kunnen zich bekeren, beklemtoonde de paus. "Het is altijd mogelijk om terug te keren naar een eerlijk leven. Bekeer jullie tot liefde en rechtvaardigheid."

Paus Franciscus kwam in Napels aan met een open pausmobiel, toegejuicht door duizenden Napolitanen (foto onderaan). Op zich is dat al een statement, want de overheid heeft voor het bezoek drastische veiligheidsmaatregelen genomen. Zo worden er 3.000 extra agenten en scherpschutters ingezet langs het parcours van 25 kilometer dat de paus aflegt.

Drukke agenda

Het bezoek van de paus bestaat uit 9 etappes, waarbij hij de menigte 6 keer toespreekt. Eerst leidde de paus een gebedsdienst in Pompei, nabij Napels. Daarna werd hij per helikopter overgebracht naar Napels zelf. 

De paus bezoekt ook de Poggioreale-gevangenis, waar hij luncht met 90 gevangenen, onder wie een aantal transseksuelen, homoseksuelen en aids-patiënten. Het bezoek eindigt met een jongerenmuziekfestival.
 

Filippo Monteforte

Meest gelezen