Bewakingsvideo van Bardo-museum vrijgegeven

Het onderzoek naar de aanslag op het Bardo-museum in Tunis boekt vooruitgang, zo meldt de Tunesische overheid. Bij verschillende razzia's zijn meer dan 20 verdachten opgepakt. Tien daarvan worden verdacht van rechtstreekse betrokkenheid. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vandaag ook een video vrijgegeven waarin te zien is hoe de daders door het museum lopen.

Volgens de woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Mohamed Ali Aroui, zijn er meer dan twintig verdachte militanten gearresteerd. Tien onder hen worden ervan verdacht rechtstreeks betrokken te zijn geweest bij de aanslag. Ze verleenden onder meer "logistieke steun" verleenden.

Aroui gaf echter geen informatie over hun identiteit en wou ook niet zeggen of de negen van wie de arrestatie donderdag bekendgemaakt werd deel uitmaken van de groep waarvan vandaag sprake is.

"Tekortkomingen in veiligheidsapparaat"

Het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vandaag ook beelden van de veiligheidscamera's van het Bardo-museum vrijgegeven. Daarop is te zien hoe de twee verdachten gewapend met gevechtsgeweren door het museum lopen.

De video van een minuut werd vandaag op de Facebookpagina van het ministerie gepost. Op een bepaald moment is te zien hoe ze een andere man met een rugzak zien. De mannen groeten elkaar kort en lopen daarna verder in tegenovergestelde richting. De video toont ook enkele stilstaande beelden van de dode schutters, op een ervan is te zien dat minstens een van hen een bommengordel droeg.

In een interview dat vandaag werd gepubliceerd op de website van het Franse magazine Paris Match zegt de Tunesische president Béji Caïd Essebi overigens dat er "tekortkomingen" waren in het veiligheidsapparaat. "Hogerop hebben de politie en de inlichtingendiensten niet systematisch genoeg gewerkt om de veiligheid van het museum te garanderen."

Laatste slachtoffer geïdentificeerd

Een woordvoerder van het Tunesische ministerie voor Volksgezondheid meldde vandaag overigens ook dat het 21e en laatste slachtoffer van de aanslag in het museum geïdentificeerd is. Gisteren was er nog onduidelijkheid over het laatste slachtoffer maar nu is bevestigd dat het gaat om een Russische vrouw die in Italië gedomicilieerd was. De repatriëring van de slachtoffers is intussen al gestart.

Eerder vandaag kwamen in de kathedraal van Tunis honderden mensen bijeen voor een christelijke herdenkingsmis voor de slachtoffers van de aanslag. Ook enkele leden van de regering woonden de mis bij. Buiten de kerk viel de enorme politiemacht op, maar de sfeer was sereen en waren geen incidenten.