De klusjesman van Picasso moet 271 werken teruggeven

Pierre Le Guennec moet van de rechtbank 271 gestolen Picasso's teruggeven. Le Guennec (75) was destijds de klusjesman van de bekende kunstenaar. De rechter oordeelde dat hij de werken stal en dat hij ze -samen met zijn vrouw Danielle- bijna 40 jaar verborgen hield.

Bij de kunstwerken, gemaakt tussen 1900 en 1930, zitten litho's, aquarellen en sketches. Le Guennec beweerde dat hij een kartonnen doos kreeg van de vrouw van Pablo Picasso, Jacqueline. Daar zaten de werken in. "Dit is voor jou", zou Jacqueline gezegd hebben. "Picasso vertrouwde mij. Misschien was het mijn discretie. Meneer en mevrouw noemden mij hun neefje", legde de voormalige klusjesman aan de rechter nog uit. Hij beklemtoonde dat hij niets van kunst afwist en dus de inhoud van de doos niet ten gronde had bestudeerd.

De kunstwerken bleven tot in 2010 in de garage van Le Guennec in Grasse (Frankrijk). De bal ging aan het rollen toen hij ze naar Parijs nam om ze op hun authenticiteit te laten testen. Hij ging te rade bij een erfgenaam van Picasso, omdat hij zich afvroeg wat er met de collectie zou gebeuren na zijn dood. De erfgenamen van Picasso dienden meteen een klacht in.

De werken gaan nu terug naar de Picasso Administration, het bureau die de erfgenamen verdedigt en de erfopvolging controleert. Le Guennec en zijn vrouw kregen 2 jaar cel met uitstel. Het koppel is erg ontgoocheld. "We kunnen het misschien niet goed uitleggen, maar we zijn eerlijke mensen", was hun reactie. De waarde van de kunstwerken wordt geschat op tenminste 60 miljoen euro.