Duizenden betogen voor waardigheid in Madrid

In de Spaanse hoofdstad Madrid zijn duizenden manifestanten opgestapt in een massabetoging tegen de besparingsmaatregelen van de regering. De actievoerders kwamen uit alle hoeken van het land om "brood, werk, een dak boven het hoofd en waardigheid" te eisen. Morgen vinden in Andalusië regionale verkiezingen plaats en die vormen een belangrijke test voor het beleid.
AFP-GERARD JULIEN
Een betoger draagt een kartonnen afbeelding van een gekruisigde premier Rajoy.

Vanuit het hele land kwamen ze vandaag naar Madrid afgezakt. Boze Spanjaarden uit Andalusië, Catalonië, Asturias, Extremadura of een andere Spaanse autonome regio. Negen colonnes in totaal, elk bestaande uit tientallen bussen volgestouwd met manifestanten. Vanop negen plaatsen in de Spaanse hoofdstad trokken ze naar het centrum, naar het Plaza de Colón, een van de grootste pleinen in Madrid.

Sommige betogers waren zelfs helemaal te voet gekomen en deden er dagen over om Madrid te bereiken. "Vandaag komen we onze rechten opeisen", zei een van hen. Een opvallend beeld vormden de vele vlaggen: van de linkse partijen en de vakbonden maar ook rood-geel-paarse vlaggen van de republikeinen. Sommige spandoeken riepen op tot een nationale staking.

De manifestanten kwamen aandacht vragen voor de gewone Spanjaard die moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen, als gevolg van de snoeiharde besparingsmaatregelen die de regering van de conservatieve premier Mariano Rajoy de voorbije drie jaar heeft doorgevoerd. Bijna 150 miljard euro is er al bezuinigd en dat laat zich voelen in het onderwijs, de ziekenhuis- en verzorgingsinstellingen en op het vlak van sociale uitkeringen.

Ondanks de lichte heropleving van de Spaanse economie zit 23,7 procent van de Spanjaarden zonder werk, bij de jongeren loopt dat aantal op tot de helft.

Na afloop van de grootste betoging braken relletjes uit. Zo'n 200 demonstranten die hun woede gekoeld hadden tegen een bank en een politiewagen werden aangepakt door de oproerpolitie.

AFP-GERARD JULIEN

Test voor de regering

Morgen vinden er in de autonome regio Andalusië parlementsverkiezingen plaats. De stembusgang wordt algemeen beschouwd als een test voor de overheid in Madrid.

Andalusië is de dichtst bevolkte regio van het land en stemt traditioneel links. Maar de algemene ontevredenheid met de Spaanse politiek spelen in het voordeel van het centrumrechtse Ciudadanos en het extreemlinkse Podemos en zouden wel eens het einde kunnen betekenen van het tweepartijenstelsel dat de voorbije 30 jaar gold.

AFP-GERARD JULIEN

Meest gelezen