Herdenkingsplechtigheid voor Antwerpse Spanjestrijder

In Torija, een dorpje ten oosten van Madrid, is een herdenkingsplechtigheid gehouden voor een Antwerpse Spanjestrijder die er 78 jaar geleden sneuvelde. In de herfst van 1936 vertrok Piet Akkerman samen met zijn broer Emiel vanuit Antwerpen naar Spanje om er aan de zijde van de republiek in de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) te vechten. Zowel Piet als Emiel sneuvelden.
1936 AP

Het initiatief om de plechtigheid te organiseren, komt van het Foro de la Memoria (platform voor het historisch geheugen), na contacten met Sven Tuytens, VRT-correspondent in Madrid, die in samenwerking met historicus Rudi Van Doorslaer (Cegesoma) een zoektocht naar het graf van Piet Akkerman ondernam.

Tijdens de Spaanse burgeroorlog vertrokken bijna 2.400 mannen en vrouwen vanuit België naar Spanje. Honderden kwamen nooit meer terug en liggen nog steeds in massagraven over heel Spanje verspreid.

Voor het vierde jaar op rij, organiseert het Foro de la Memoria een mars ter herdenking van de Slag van Guadalajara. Piet Akkerman, die het in Spanje op enkele maanden tijd tot politiek commissaris van het Frans-Belgisch bataljon van de XIIde internationale brigade had geschopt, stierf in de eerste uren van de aanval, op 1 januari 1937. Hij is begraven met een fles naast hem met daarin een briefje met zijn naam erop. Hij was amper 23 jaar.

Piet stamde uit een Joods-Poolse familie uit Antwerpen. Zijn werkelijke voornaam "Israel" veranderde hij in "Piet". Hij was amper zestien toen hij de secretaris van de communistische jeugd van Antwerpen werd. In 1924 was hij één van de stichters van de Internationale Rode Hulp (IRH) en in 1935 en 1936 leidde hij de succesvolle stakingen van de Algemene Diamantwerkersbond van België-A.D.B. in Antwerpen. Emiel had in 1931 in Wervik de gewelddadige staking en de barricaden van de Vlaamse seizoenarbeiders in Frankrijk georganiseerd.

Op de plechtigheid was Bruno Verlaeckt (ABVV) aanwezig. Hij is de voorzitter van de afdeling Antwerpen-Waasland van de Algemene Centrale van het ABVV, de erfgenaam van de Algemene Diamantwerkersbond van België, waar Piet lid van was.

AP1936