Iraanse president: "Nucleair akkoord is mogelijk"

De Iraanse president Hassan Rouhani is hoopvol over een akkoord rond het nucleaire programma van zijn land. Hij zegt dat tijdens het internationale overleg in Zwitserland mogelijk fundamenten van een finaal akkoord worden gelegd. De deadline is er binnen 10 dagen.

Iran praat in Zwitserland met zes wereldmachten: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk Frankrijk, China, Rusland en Duitsland. Zij willen zich er van verzekeren dat Iran zijn nucleaire installaties en ontwikkelingen enkel gebruikt voor vreedzame doeleinden en niet om een kernwapen te bouwen.

De onderhandelingen zijn al geruime tijd bezig en de partijen hebben de deadline voor een raamakkoord geplaatst op 31 maart. En mogelijk wordt die deadline ook gerespecteerd.

"Ik geloof dat we tot een akkoord kunnen komen. Er is niets dat niet opgelost kan raken", aldus de Iraanse president. Volgens Rouhani zijn er nog wel enkele onenigheden zijn, maar "op andere punten zijn we tot overeenstemming gekomen daar waar we tot nu toe meningsverschillen over hadden." En die gemeenschappelijke punten zouden wel eens het fundament kunnen vormen voor een finaal akkoord, aldus Rouhani.

De gesprekken in Zwitserland zijn gisteren even stopgezet. Volgende week gaan ze opnieuw van start. Een finaal akkoord zou er moeten komen eind juni.

Minder nucleaire installaties, minder sancties

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry spreekt over een "echte vooruitgang", maar waarschuwt tegelijk dat er nog grote verschillen bestaan.

De Verenigde Staten willen een "alomvattend en duurzaam" akkoord dat niet gebaseerd is op onderling vertrouwen, maar op intense verificatie, zo klinkt het.

Volgens bronnen dicht bij de onderhandelingen wordt er aan Teheran gevraagd om het aantal nucleaire installaties die een atoombom kunnen maken, te verlagen met 40 procent. In ruil daarvoor zou het Westen de economische sancties tegen Iran verlichten.

Voorlopig zou er nog heftig gediscussieerd worden over wanneer de sancties zouden worden opgeheven en hoeveel ruimte internationale inspecteurs zouden krijgen.