Krimse regering wil eigen luchtvaartmaatschappij oprichten

De autoriteiten van de Krim, het Oekraïense schiereiland dat een jaar geleden door Rusland werd geannexeerd, willen een eigen luchtvaartmaatschappij in het leven roepen. De nieuwe luchtvaartmaatschappij moet de verbindingen met Rusland vergemakkelijken en het toerisme bevorderen.
De luchthaven van Simferopol (archief).

De regering van de Krim kondigt haar plannen aan op haar website. Het is de bedoeling om gedurende een eerste tijd een vloot van zes vliegtuigen en 40 piloten te hebben en op 14 bestemmingen te vliegen. Daarna zouden de bestemmingen geleidelijk uitgebreid worden naar 36. Om welke bestemmingen het gaat, is niet duidelijk.

Uit een gesprek dat het hoofd van de verenigde Russische vliegtuigbouwer, Sergeï Tourik, had met premier Sergeï Aksionov van de Krim blijkt dat er 1,45 miljard roebel (zo'n 22 miljoen euro) nodig is om het project te realiseren. De luchtvaartmaatschappij zou de eerste drie jaar niet rendabel zijn, zo valt te lezen op de regeringswebsite.

De Krim is geografisch geïsoleerd van de rest van het Russische grondgebied. In afwachting van een brug over de Straat van Kertsj -tussen de Zwarte Zee en de Zee van Azov- is er enkel een luchtverbinding en een veerboot. Als gevolg van de internationale sancties tegen Rusland hebben de meeste internationale bedrijven het schiereiland ook verlaten. De luchthaven van Simferopol bedient momenteel enkel Russische bestemmingen.

Meest gelezen