Öcalan roept PKK opnieuw op wapens neer te leggen

De Koerdische leider Abdullah Öcalan heeft de aanhangers van de Koerdische Arbeiderspartij PKK nogmaals opgeroepen om een einde te maken aan de "vreselijke" en "destructieve" geschiedenis tussen Turkije en de Koerden en te werken aan vrede. Öcalan, die zelf gevangen zit, liet een brief voorlezen naar aanleiding van een belangrijke Koerdische feestdag.

Abdullah Öcalan zit een levenslange straf uit voor zijn aandeel in het gewelddadige conflict met Turkije. In een geschreven mededeling naar aanleiding van Newroz, een belangrijk Koerdisch feest dat de lente inluidt, zegt hij dat het tijd wordt om de "vreselijke" en "destructieve" geschiedenis tussen de twee partijen te beëindigen en op zoek te gaan naar een tijdperk van vrede, democratie en broederschap. Maar volgens Öcalan moet ook de Turkse overheid haar deel van de 10-puntenverklaring, die door beide partijen is ondertekend, nakomen.

Öcalan riep eind vorige maand ook al op om de wapens neer te leggen en suggereerde toen om een congres te organiseren waarop de PKK-leden zouden kunnen stemmen over een wapenstilstand. De PKK antwoordde toen dat zo'n congres enkel kon plaatsvinden indien ook de Turkse regering bepaalde stappen zou nemen.

De brief van Öcalan, werd in het Turks en het Koerdisch voorgelezen in de overwegend Koerdische stad Diyarbakir. De honderdduizenden aanwezigen reageerden er enthousiast op de nieuwe oproep tot het houden van een congres. "Dit congres zal een nieuw tijdperk inluiden", aldus Öcalan. "In deze nieuwe tijden, als onderdeel van de Turkse republiek, zullen we een fase ingaan waarin we in vrede leven, als broers en zusters, met een democratische identiteit en als een democratische samenleving."

Een antwoord van de PKK op de vernieuwde oproep is er nog niet. De Turkse regering en de PKK voeren al sinds 2012 onderhandelingen over het beëindigen van het conflict, een van de langste en bloedigste in de geschiedenis. De Koerdische vrijheidsstrijd kostte tot nog toe het leven aan 40.000 mensen.  Öcalan zit al 14 jaar gevangen op een eiland voor de kust van Istanboel maar oefent binnen de partij nog steeds een groot moreel gezag uit.

Öcalan kondigde overigens twee jaar geleden tijdens hetzelfde festival ook al eens een volledige wapenstilstand aan maar de PKK maakte die belofte korte tijd nadien ongedaan.

Vandaag vond er tijdens de Newroz festiviteiten in Syrië een aanslag plaats die het leven kostte aan zeker 20 mensen en meer dan 70 gewonden maakte. De aanslag zou het werk zijn van de terreurgroep IS. Koerdische strijders in Syrië voeren al maanden strijd tegen IS.

Meest gelezen