Paus spreekt zich fel uit tegen de doodstraf

Paus Franciscus heeft zich fel uitgesproken tegen de doodstraf. Geen enkele misdaad verdient de doodstraf, zo zei hij voor een internationale commissie. De doodstraf brengt geen gerechtigheid voor de slachtoffers, maar moedigt alleen maar wraak aan. De paus dankt iedereen die zich inzet voor een universeel verbod op de doodstraf.
FILIPPO MONTEFORTE

"De doodstraf is niet te rechtvaardigen, hoe ernstig de misdaad ook is", zegt paus Franciscus. "Het zorgt niet voor rechtvaardigheid, maar werkt juist wraakgevoelens in de hand. Ook vanuit wettelijk standpunt vindt de paus de doodstraf niet kunnen: "Het toont falen aan, aangezien het de staat verplicht te doden uit naam van zogenoemde rechtvaardigheid."

"Maar Justitie kan zich vergissen en totalitaire regimes en dictaturen kunnen deze straf misbruiken om politieke tegenstanders te onderdrukken en religieuze en culturele minderheden te vervolgen."

"Er is een discussie over hoe de straf uit te voeren, alsof er een "juiste" manier is. Maar er is geen humane manier om iemand anders te doden", aldus Franciscus. "Christenen moeten zich niet alleen tegen de doodstraf verzetten, maar ze moeten zich ook inzetten voor meer menswaardige gevangenissen", zegt de paus nog in zijn toespraak.

Paus Franciscus veroordeelde niet alleen de executie zelf, maar stelde ook dat de tijd tussen het vonnis en de toepassing van de straf een "marteling" is, die soms meerdere jaren duurt. Hij sprak in dit verband van een "gruwelijke, onmenselijke en vernederende" behandeling.

De paus hekelt ook de martelpraktijken "die niet alleen in concentratiekampen worden toegepast, maar ook in instellingen voor minderjarigen en psychiatrische ziekenhuizen". Hij zei ook dat de levenslange celstraffen kunnen worden beschouwd als "verborgen doodstraffen", omdat zij elke vorm van hoop voor de veroordeelde wegnemen.