The Guardian krijgt voor het eerst een hoofdredactrice

De Britse kwaliteitskrant The Guardian heeft aangekondigd dat Katharine Viner deze zomer hoofdredacteur Alan Rusbridger opvolgt. Het is voor het eerst in de 194-jarige geschiedenis van de krant dat een vrouw de leiding neemt. Viner geniet de steun van heel wat redacteurs (53%). Ze spreekt zelf van een "hele eer" en "verantwoordelijkheid".

Viner wil een organisatie leiden dat "stoutmoedig en geëngageerd is, dat de uitdagingen niet uit weg gaat". "Het wordt dé plek voor ambitieuze journalistiek en ideeën", voorspelt ze. Haar benoeming kwam er na 7 uur vergaderen. In totaal waren er 26 kandidaten.

Viner werkt al 18 jaar voor The Guardian. Ze was eerder al adjunct-hoofdredacteur van de Amerikaanse en Australische editie. Ze wordt als creatief omschreven en is trouw aan de tradities van het pluralisme.

Viner is niet de eerste vrouwelijke hoofdredacteur bij een Britse krant. Zo leidt Lisa Markwell de Independent on Sunday en Victoria Newton de Sun on Sunday.

Rusbridger was 20 jaar lang hoofdredacteur van The Guardian. Hij wordt voorzitter van de Scott Trust, de eigenaar van The Guardian.