1.600 vrijwilligers halen 6,5 ton afval van strand

Ruim 1.600 vrijwilligers hebben vanmiddag 6,5 ton zwerfvuil opgeruimd op de stranden van de Noordzee. Ze deden dat in het kader van de Eneco Clean Beach Cup, die al zijn zesde editie toe is. De organisatie spreekt van een geslaagde editie.
Op het strand van Oostende

Op 18 locaties, goed voor een lengte van bijna 60 kilometer, hebben achttien surfclubs samen met 1.600 vrijwilligers de handen uit de mouwen gestoken om de Vlaamse kuststranden op te ruimen. In amper vier uur tijd werd 6,5 ton vuil opgeraapt.

"Dat toont aan dat dit soort acties nodig blijven", aldus woordvoerder Kristof Bouckaert. "Als er geen drastische maatregelen opgelegd worden, zoals het verbieden van niet-herbruikbare plasticflessen, komt er binnen de tien jaar nog eens dertig keer zoveel plastic in zee, en dus ook in vogels en vissen, terecht. We zijn onszelf aan het vergiftigen."

Dit jaar ging er ook speciale aandacht uit naar het ruimen van sigarettenpeuken. Na plastic worden sigarettenpeuken het meest aangetroffen op het strand, gevolgd door onder meer piepschuim, plastic verpakkingen en zelfs stukken glas. Met het verzamelde plastic zal partner Ecovert flessen produceren voor schoonmaakmiddelen.

Opvallende opruimer was John Roan van de muziekformatie Arsenal. "We denken dat we goed bezig zijn en er zijn al wat maatregelen, maar die schieten tekort door de nog steeds pijlsnel stijgende plasticproductie", meent Roan, die als surfer een goed zicht heeft op de problematiek. "In België beweegt er op dat vlak weinig."

Aan de Eneco Clean Beach Cup hangt ook een ludieke prijs vast voor de surfclub die het grootste aantal mensen wist te ronselen. De prijs ging naar VVW Outside uit Oostende. De club verzamelde bijna 800 kilo vuil met 302 deelnemers.