"Hoe kan ik er nu altijd ravissant uitzien?"

"Een vrouw met ballen aan haar lijf die geen blad voor de mond neemt." Actrice Keira Knightley mag komende donderdag dan nog maar 30 worden, ze is intussen een gevestigde waarde in Hollywood met daarbij een uitgesproken mening over de plaats van de vrouw in die filmindustrie. "A badass feminist" is een omschrijving die regelmatig op nieuwswebsites terug te vinden is. We maakten een selectie van uitspraken waaruit dit moet blijken.

"Ze foefelen altijd maar aan mijn borsten. Ik was vooral zo boos omdat ze er voor "King Arthur" zo’n vreemd hangende borsten van gemaakt hadden. Maar ik heb ten eerste geen borsten. En ten tweede hebben zij er gecreëerd. Dat is toch mijn gezicht op die poster, en ik dacht: “Als je me dan toch namaakborsten wil geven, maak er dan een pittig paar van." (Allure, 2012)

"Het is geweldig dat uiteindelijk over feminisme kan gediscussieerd worden. In tegenstelling tot de tijd dat, toen iemand het woord nog maar durfde zeggen, de reactie onmiddellijk was van: "Verdorie, hou je mond." Ergens is het woord ooit "vies" geworden. Ik heb dat lange tijd raar gevonden, maar gelukkig zijn we daar nu vanaf." (Harper’s Bazaar, 2014)

"Ik ben zo blij dat het feminisme opnieuw bespreekbaar is." (The Times, 2014)

"In Hollywood draait alles rond de manier waarop je er uitziet. Volgens mij is dat niet echt een gezonde houding, voor wie dan ook. Maar als je jezelf aanvaardt zoals je bent, dan komt dat wel goed." (People Magazine, 2006)

"Ooit poseerde ik voor een tijdschrift en ik ontdekte toen dat je in de VS niet op de cover mag staan als je niet ten minste een C-cup hebt. Want dat vindt men niet leuk om naar te kijken. Blijkbaar hadden ze dat onderzocht en wilden vrouwen van een andere vrouw niets anders zien dan ten minste een C-cup. Is dat niet vreemd? Zelfs dat is reden genoeg om mijn borsten groter te maken."(Contactmusic, 2006)

"De druk die men vrouwen oplegt om slanker of dikker te zijn, om langere of kortere benen te hebben, om vollere of kleinere borsten te hebben. Walgelijk!" (Access Hollywood, 2012)

"Er is nog een lange weg af te leggen in Hollywood. Niemand kan dat ontkennen. Want wat hoofdrollen voor vrouwen betreft, er zijn er nog te weinig en ze zijn eerder zeldzaam." (Harper’s Bazaar, 2014)

"Hoe ik mijn carrière en privéleven combineer? Ga je dat ook aan alle acteurs hier vragen?" (Hollywood Film Awards, 2014)

"Wat seksscènes betreft ben ik erg strikt. Niets van de onderkant mag getoond worden! Maar met mijn borsten heb ik geen enkel probleem. Juist omdat ze zo klein zijn. Die interesseren de kijkers heus niet." (Allure, 2012)

"Jij stelt me de vraag of ik ooit een filmscript aangeboden kreeg waarin het leven van een vrouwelijk genie centraal stond? Nee! Maak er werk van! Jij bent een schrijver. Schrijf er eentje! ik zou heel graag eens een vrouwelijk genie spelen." (The Telegraph, 2014)

"Ik vermoed dat ik mensen vaak ontgoochel, omdat ze iemand verwachten die er prachtig uitziet, helemaal af. Er is zo’n grote druk om er slank, blond en rondborstig uit te zien." (Vanity Fair, 2004)

"Juist hun onvolkomenheden maken mensen perfect. Persoonlijk vind ik perfecte gezichten niet echt interessant." (New York Daily News, 2004)

"Velen beschouwen me als compleet hypocriet. Aan de ene kant vraag ik almaar betere rollen voor actrices, maar tegelijkertijd sta ik op de covers van modetijdschriften. Maar hoe moet ik het probleem anders aanpakken?" (Sunday Times, 2014)

lees ook