"Klimaatverandering kan grote impact hebben op China"

De klimaatverandering kan ernstige gevolgen hebben voor de oogsten en de grote infrastructuurprojecten in China. Zo klinkt een zeldzame waarschuwing van de belangrijkste Chinese klimaatwetenschapper Zheng Guogang. Hij raadt de Chinese overheid aan om meer aandacht te besteden aan klimaatveiligheid.
Xinhua News Agency
Luchtvervuiling in de Chinese hoofdstad Peking

China is de grootste vervuiler ter wereld en dat zou het land wel eens duur te staan kunnen komen. "China wordt blootgesteld aan een groeiend risico op klimaatverandering en klimaatrampen", aldus het hoofd van de Chinese weerdienst.

Nu al stijgen volgens Zheng Guogang de temperaturen sneller in China dan in de rest van de wereld. Hij waarschuwt voor droogtes, regenstormen en hittegolven. Die bedreigen niet alleen de oogsten, maar ook grote projecten zoals de Drieklovendam, 's werelds grootste waterkrachtcentrale en dam.

"Als we de klimaatuitdagingen willen aangaan, dan moeten we de natuur respecteren en er in harmonie mee leven", klinkt het. Hij roept de Chinese overheid dan ook op om de uitstoot van uitlaatgassen te verminderen.

Piek van de uitstoot in 2030

Vorig jaar kwamen China en de VS al overeen om iets te doen aan hun uitstoot, maar Peking zette toen geen definitieve doelstelling vast. De piek van de Chinese uitstoot zou er ook pas in 2030 aankomen. Later dit jaar volgt er een top in Parijs over de uitstoot van broeikasgassen waaraan ook de Chinese leiders zullen deelnemen.

De waarschuwing van de Chinese topweerkundige en overheidsfunctionaris is zeldzaam. De Chinese overheid heeft eerde al toegegeven dat de klimaatopwarming schade kan toebrengen, maar rond de grootschaligheid daarvan bleef Peking stil.