"Met een integratiebeleid dat steek hield, stonden we er nu zo slecht niet voor"

Het foute migratiebeleid van de afgelopen decennia is dé oorzaak van de radicalisering bij sommige moslimjongeren, en dus ook van het groot aantal Syriëstrijders dat vanuit ons land vertrekt. Dat heeft N-VA-voorzitter en Antwerpse burgemeester Bart De Wever gezegd bij de voorstelling van het nieuwe boek van onderzoeker Bilal Benyaich.
Ahmed Aboutaleb (l), Bilal Benyaich (m) en Bart De Wever (r)

In het boek "#Radicalisme, #Extremisme, #Terrorisme" beschrijft Benyaich de oorzaken en mogelijke aanpak van extremisme en terrorisme in ons land. Volgens de auteur is het migratiebeleid er niet in geslaagd om de nieuwkomers, en zelfs de volgende generaties, hun terechte plaats in deze samenleving te geven, waardoor ze gefrustreerd raken. 

De Wever valt Benyaich bij. "Mochten we een ander soort migratiebeleid hebben gevoerd, mochten we al veel langer een integratiebeleid hebben gevoerd dat enige steek hield, hadden we al veel langer de problemen van discriminatie en racisme, die daaruit voortvloeiden, aangepakt, dan hadden we er vandaag zo slecht niet voor gestaan", aldus De Wever.

"Ik betwijfel of ander beleid zou helpen"

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, die ook de boekvoorstelling bijwoonde, betwijfelt echter of een ander integratiebeleid de radicalisering zou hebben tegengehouden. "Ik waag ernstig te betwijfelen of die mensen tegengehouden kunnen worden door een beter onderwijsbeleid, door meer banen aan te bieden, door een beter cultuurbeleid of door meer inspanningen te doen tegen discriminatie en racisme."