"Minnelijke schikkingen vermelden op strafblad"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil dat in de toekomst ook minnelijke schikkingen op een strafblad vermeld worden. Dat heeft hij gezegd in "De zevende dag". Op die manier zouden fraudeurs bij een nieuw feit strenger bestraft worden.

Geens stelde deze week zijn nieuwe justitieplan voor, en hij kreeg daar nogal wat kritiek op. Critici vrezen dat fiscale fraudeurs die een schikking treffen met het parket, het makkelijk krijgen door het nieuwe plan, maar de minister ontkent dat. 

"Ten eerste heb ik in het plan zelf voorzien dat de minnelijke schikking in het strafregister moet komen. Zo kan bij een volgende overtreding een verhoging van de strafmaat worden gevorderd, zonder dat dat technische recidive is."

Wat met een andere, veel gehoorde kritiek dat rondtrekkende inbrekersbendes te snel zouden kunnen vrijkomen? Het justitieplan bepaalt immers dat wie en misdrijf pleegt waarop 5 jaar cel staat, maar 4 maanden in voorhechtenis kan zitten. Maar Geens is er gerust in: "bij rondtrekkende bendes is vaak ook criminele organisatie mee gemoeid, waar vaak straffen op staan van meer dan 5 jaar, waar die 4 maanden voorhechtenis niet meer speelt."