Australië stelt plan voor om Great Barrier Reef te redden

Australië heeft een plan voorgesteld om over een periode van 35 jaar de Great Barrier Reef (Groot Barrièrerif) te beschermen. Het plan is een reactie op de dreiging van Unesco om het koraalrif op de lijst van bedreigde werelderfgoedsites te plaatsen. De bescherming van het koraalrif is een prioriteit, aldus premier Tony Abbott.

Het grootste koraalrif ter wereld (345.000 vierkante kilometer) met een enorme rijkdom aan organismen, voor de kust van Queensland (noordoosten), staat sinds 1981 op de Unesco-Werelderfgoedlijst. In 2013 drukte Unesco echter zijn bezorgdheid uit over de bedreigingen waarmee het Barrièrerif te kampen heeft, zoals de klimaatopwarming, de visvangst en de aanwezigheid van pesticiden door de landbouw, en dreigde ermee het rif op de lijst van bedreigd werelderfgoed te zetten. Canberra kreeg echter de tijd om een rapport op te stellen met een plan om het rif te beschermen.

Abbott verzekerde dat de bescherming van het rif een prioriteit is voor zijn regering en dat het "Reef 2050 Long-Term Sustainability Plan" beantwoordt aan alle bezorgdheden vanuit de internationale gemeenschap.

Minister van Milieu Greg Hunt verklaarde tijdens de voorstelling in Queensland, dat het doel van het plan was om elk decennium "een betere waterkwaliteit te krijgen met ambitieuze doelstellingen, zoals een vermindering van de hoeveelheid stikstof met 50 procent tegen 2018 en met 80 procent tegen 2025". Ook moet de lozing van pesticiden in prioritaire zones tegen 2018 dalen en moeten de populaties van zeeschildpadden, dolfijnen en zeekoeien stabiel blijven of stijgen tegen 2020. In het plan is bovendien het verbod op de lozing van baggerafval opgenomen.

Volgens milieuorganisatie WWF is het plan, dat goede maatregelen bevat zoals de deblokkering van 100 miljoen Australische dollar (71 miljoen euro) voor de bescherming van het rif, niet voldoende om de achteruitgang tegen te gaan. "Het behoud van het Great Barrier Reef op lange termijn hangt af van een collectieve actie van de internationale gemeenschap, waaronder Australië, om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen", klinkt het. Greenpeace betreurt dan weer dat de mijnbouw en de uitbreiding van de havens langs de kust in Queensland, niet worden verboden.

AP2011
AP2006