Britse geneeskundestudenten helpen IS in ziekenhuizen

Negen Britse geneeskundestudenten zijn naar Syrië vertrokken om er te helpen in ziekenhuizen in gebieden die onder de controle staan van terreurgroep IS. Dat bericht de Britse zondagskrant The Observer.

De negen, vijf mannen en vier vrouwen van Soedanese afkomst, waren door hun families naar Soedan gestuurd om daar geneeskunde te studeren. Een deel van hen was afgestuurd, een ander deel studeerde nog. "Hun ouders wilden hen een meer islamitische cultuur laten ervaren en ervoor zorgen dat ze hun roots niet vergeten", zei de Turkse oppositiepoliticus Mehmet Ali Ediboglu, die zich het lot van de negen aantrekt. Vanuit Soedan zijn de negen naar Syrië getrokken.

Ediboglu ontmoette gisteren hun ouders, die op dit moment in Turkije zijn in de hoop hun kinderen uit Syrië weg te krijgen. De ouders waren niet op de hoogte van de plannen om naar Syrië te vertrekken. Pas toen ze vorige week op het punt stonden met de bus de grens over te steken, stuurde een van de vrouwen een bericht naar haar zus. De negen studenten zijn late tieners of jonge twintigers.

De politicus en de ouders zijn ervan overtuigd dat de studenten samenwerken met IS, maar ze gaan ervan uit dat ze daar niet de wapens zullen opnemen. "Het zijn bovenal dokters. Ze gingen naar daar om te helpen, niet om te vechten", zegt Ediboglu.