Door menigte gelynchte vrouw begraven in Kaboel

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel is Farkhunda begraven. De vrouw van 27 werd eerder deze week door een menigte gelyncht omdat ze in de buurt van een moskee een exemplaar van de Koran zou hebben verbrand. Honderden mensen woonden de begrafenis bij, onder hen ook leden van het Afghaanse parlement en regeringsverantwoordelijken. De moord veroorzaakte wereldwijd veel ophef.

Hoogst ongebruikelijk voor Afghanistan was dat de doodskist door vrouwen gedragen werd. De menigte riep kreten als "God is almachtig" en eiste dat de overheid de schuldigen voor het gerecht zou brengen. De begrafenis verliep evenwel rustig.

De vrouw werd donderdag in het centrum van Kaboel door een woedende menigte van overwegend mannen met stokken en stenen geslagen tot ze er het leven bij liet. Het gerucht ging dat ze nabij de moskee van de wijk ShahDo Shamshera een koran in brand had gestoken. Haar lichaam werd nadien in een rivierbedding gegooid en in brand gestoken.

Volgens een van de onderzoekers is er geen enkel bewijs dat Farkhunda een koran had verbrand. Een broer van het slachtoffer vertelde aan het Franse persbureau AFP dat zijn zus diepgelovig was en tot vijf keer per dag bad. De vrouw volgde volgens de broer ook een opleiding tot godsdienstleerkracht. Eerdere berichten als zou de vrouw geestesziek zijn geweest, ontkende hij.

Verdachten gearresteerd

Smartphonebeelden van de moord veroorzaakten de voorbije dagen een storm van protest op sociaalnetwerksites. Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meldde vandaag in een communiqué dat naar aanleiding van de moord 13 politieagenten zijn geschorst en gearresteerd, onder hen ook het politieverantwoordelijke van de wijk waar de feiten plaatsvonden. Verscheidene getuigen verklaarden dat de politie niet had ingegrepen bij de lynchpartij.

De Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken Noorul Haq Ulumi heeft de recherche van Kaboel de opdracht gegeven de zaak "ernstig" te onderzoeken. Behalve de agenten zijn nog 11 andere personen opgepakt.

Ook de Afghaanse president Ashraf Ghani heeft de moord streng veroordeeld. Hij zei dat de daad "duidelijk in tegenspraak was met de sharia (de islamitische wet, red.) en het islamitische rechtssysteem. "Zelfs al zijn de moordenaars met 100, we zullen ze allemaal arresteren", zei hij.

De aanslag zou in elk geval de eerste in zijn soort zijn in Afghanistan. In 2012 veroorzaakte het nieuws dat er op de Amerikaanse basis in Bagram exemplaren van de Koran verbrand waren zodanig veel ophef dat er vijf dagen lang (anti-Amerikaans) geweld uitbrak en verschillende aanslagen gebeurden.