Duizendtal Indiërs opgepakt voor hulp bij spieken

In de Indiase deelstaat Bihar heeft de politie een duizendtal mensen opgepakt omdat ze hun kinderen en vrienden hielpen bij het spieken. In India zijn het momenteel eindexamens in het middelbaar onderwijs.

De politie trad in actie nadat op de televisie en via de sociale media beelden verspreid werden van ouders en vrienden die op de muren van examencentra klimmen om kinderen te helpen met spieken. Op de beelden is te zien hoe tientallen mensen in de weer zijn met gsm's en het doorgeven van spiekbriefjes.

In verschillende examencentra in India worden er momenteel examens georganiseerd aan het einde van het middelbaar onderwijs. De schoolgebouwen zijn tot vier verdiepingen hoog, maar dat weerhoudt er ouders niet van om heksentoeren uit te halen om hun kroost te helpen. Opmerkelijk: het schoolpersoneel en politieagenten kijken soms toe, maar ondernemen niks.

De arrestanten moeten nu minstens 2.000 roepies, omgerekend 30 euro, waarborg betalen om vrij te komen, aldus een hoge politiefunctionaris van Bihar. "De helft zijn ouders en leraars, de andere vrienden en familieleden", luidt het.