Engeland neemt definitief afscheid van koning Richard III

Engeland neemt de komende dagen definitief afscheid van koning Richard III. Vandaag is de kist met zijn lichaam onder grote belangstelling rondgereden in de streek rond Leicester, waar de koning in 1485 om het leven kwam tijdens de slag bij Bosworth. Zijn lichaam was ruim 500 jaar spoorloos, tot onderzoekers van de universiteit van Leicester zijn lichaam drie jaar geleden terugvonden. Donderdag wordt hij definitief ten grave gedragen in de kathedraal van Leicester.

De plechtigheid begon vanmorgen aan de universiteit van Leicester. Daar vond een kleine ceremonie plaats waarbij afstammelingen van Richard III witte rozen legden op de kist. Onder meer twee achterneven (16 generaties later) van de koning en een achternicht (18 generaties later) tekenden present. (zie foto hieronder)

 

Van daaruit ging het naar Fenn Lane Farm, zo'n 25 kilometer ten zuidwesten van Leicester. Dat is de plaats die het dichtst bij de plaats zou liggen waar Richard in 1485 gedood werd. Daar hield de stoet even halt houden en werd er aarde gemixt van drie belangrijke locaties uit het leven van de middeleeuwse koning. Die aarde zal samen met Richard worden begraven.

Daarna passeerde de begrafenisstoet langs alle belangrijke plaatsen uit de laatste dagen van het leven van Richard III om uiteindelijk te eindigen in Leicester waar de kist op een lijkwagen met paard in de stad werd rondgereden. Een kaartje van de route kunt u zien op de website van de BBC. Langs het parcours stonden duizenden belangstellenden. "Het is dan ook een adembenemend evenement", aldus de burgemeester van Leicester.

De volgende vijf dagen zal de kist dan te bekijken zijn in de kathedraal van Leicester. Donderdag wordt koning Richard III uiteindelijk definitief begraven tijdens een plechtigheid die zal geleid worden door de aartsbisschop van Canterbury.

Het turbulente verleden van Engeland

De bisschop van Leicester noemt de herbegrafenis van Richard III een "unieke opportuniteit voor het land om te reflecteren op het gewelddadige en turbulente verleden". Richard III stierf tijdens de laatste grote slag in de Rozenoorlog, hij was de laatste Engelse koning die stierf op het slagveld. Twee slagen op de schedel en een op het bekken werden hem fataal.

Bovendien biedt het de Engelsen ook de kans om op een waardige manier afscheid te nemen van hun voormalige koning. Na de slag bij Bosworth in 1485 werd het naakte lijk van Richard III over een paard gegooid en de hele route naar Leicester geparadeerd. Daarna werd hij vrij haastig begraven in een kloosterkerk.

Die plaats is heden ten dage een parkeerplaats. Drie jaar geleden vonden onderzoekers van de universiteit van Leicester daar uiteindelijk de stoffelijke resten terug.