Front National strijdt om de 1e plaats in Frankrijk

Frankrijk trekt vandaag naar de stembus voor de eerste ronde van de departementsverkiezingen. Het is vooral uitkijken naar de uitslag van het Front National, dat weleens de grootste partij van Frankrijk zou kunnen worden.

Het land staat aan de vooravond van een nieuw tijdperk met drie in plaats van twee "grote" partijen, nu extreemrechts de wind in de zeilen heeft en de socialistische regering en de andere traditionele partijen steeds slechter scoren. Zo'n 4.108 departementsraadsleden worden in 98 departementsraden verkozen voor zes jaar. Slechts een handvol departementen, onder meer Parijs, doet niet mee.

De peilingen voorspellen een nek-aan-nekrace tussen het extreemrechtse Front National van Marine Le Pen en de conservatieve UMP van ex-president Nicolas Sarkozy. Voor de socialistische PS van president François Hollande en premier Manuel Valls dreigt -na de nederlaag bij de Europese verkiezingen van vorig jaar- een nieuw debacle.

Op zich hebben de departementsverkiezingen niet zo heel veel belang, maar ze worden beschouwd als een graadmeter voor de volgende nationale verkiezingen. In de campagne zijn dan ook de grote thema's, zoals werkloosheid en de terreurdreiging, aan bod gekomen. Sarkozy wil in ieder geval zijn overtuigingskracht testen. Veel waarnemers gaan ervan uit dat hij in 2017 een nieuwe gooi doet naar het Elysée.

Twee rondes

De verkiezingen gebeuren in twee rondes: een vandaag, en een op 29 maart. Volgens experts zullen UMP en FN in veel departementen een duel uitvechten bij de beslissende tweede ronde van de verkiezingen volgende zondag 29 maart, omdat de PS in de eerste ronde is uitgeschakeld. Links heeft nu nog 61 van de 101 departementen in handen. Dat dreigen er na volgende zondag een dertigtal minder te zijn. De UMP kan op 29 maart wellicht ook haar voordeel doen met linkse kiezers die om extreemrechts af te blokken, dan maar stemmen voor de UMP. De partij heeft bovendien een alliantie gesmeed met de centrumrechtse UDI.

Opvallend: de politici moeten zich kandidaat stellen in zogenaamde "binômes", duo's van een man en een vrouw. Een duo dat meer dan de helft van de stemmen in zijn kanton behaalt en minstens een kwart van de ingeschreven kiezers vertegenwoordigt, is verkozen in de eerste ronde. De binômes die minstens een achtste van de kiezers achter zich kunnen scharen of de twee duo's die de meeste stemmen behalen in hun kanton, mogen deelnemen aan de tweede ronde op zondag 29 maart.

Meest gelezen