IS gooit lijst met 100 "te doden" Amerikaanse militairen online

De zogenoemde hackersafdeling van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft een lijst met namen en adressen van honderd "te doden" Amerikaanse militairen online gegooid. Dat heeft SITE, het Amerikaanse centrum voor toezicht op islamitische sites, gemeld. De geviseerde militairen komen uit alle geledingen van het Amerikaanse leger. Volgens de Islamic State Hacking Division hebben ze deelgenomen aan de strijd tegen IS in Syrië, Irak en Jemen.
2015 Getty Images

De IS-groep heeft een lijst samengesteld met honderd namen en adressen van soldaten die volgens hen luchtaanvallen hebben uitgevoerd in Irak, Syrië en Jemen. Er staan ook hogere officieren op de lijst. Zelfs foto's en de graad van de soldaten worden te grabbel gegooid. Islamitische Staat roept in een foto van een mes en pistool onder de lijst op om de mensen op de lijst op te sporen en te doden.

Volgens The New York Times onderzoeken het Pentagon en de FBI de zaak. De krant citeert een militaire bron die zegt dat de vrijgegeven informatie voor het merendeel al toegankelijk was voor het publiek en dat er blijkbaar geen overheidsservers gehackt zijn. "Het ziet ernaar uit dat de lijst van IS vooral werd samengesteld op basis van informatie uit krantenartikels over aanvallen op Islamitische Staat", klinkt het.

Volgens een bron bij de VS-veiligheid zijn de mensen op de lijst gecontacteerd. Ze worden aangeraden om hun voetafdruk op het internet te controleren en hun privacy settings aan te passen.

De voorbije maanden zijn diverse media en Amerikaanse instellingen het doelwit geweest van de hackersafdeling van IS. In januari verwierven de hackers korte tijd de controle over de Twitter- en Youtube-accounts van het Amerikaanse militaire commandocentrum voor het Midden-Oosten (Centcom), een vervelende zaak voor het Amerikaanse leger dat volop in oorlog is met IS in Syrië en Irak.