Leuvense politie stelt 10 procent meer drugsfeiten vast

De lokale politie van Leuven heeft vorig jaar 729 drugsfeiten geregistreerd, 10 procent meer dan in 2013. Het aantal vastgestelde drugsfeiten zit al jaren in stijgende lijn.

Het aantal vastgestelde drugsfeiten nam de afgelopen jaren toe. In 2010 bijvoorbeeld ging het nog om 447 feiten. In de eerste 2 maanden van 2015 werden 123 feiten geregistreerd, 5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De stijging zegt volgens politiewoordvoerder Marc Vranckx meer over de toename van de politionele activiteiten dan over het werkelijk aantal drugsfeiten. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat er meer vaststellingen worden gedaan als er tijdens een weekend in het stadscentrum speciale veiligheidsacties zijn. Ook de acties aan gevangenissen verklaren mee het hoge cijfer. Het opvoeren van drugsacties was ook mogelijk doordat de Leuvense politie sinds november 2013 een eigen drughond in dienst heeft.

Het overgrote deel van de registraties in 2014 (621 of 85,2 procent) had betrekking op het bezit van drugs. Zo werden bijvoorbeeld bij controle van bezoekers van gevangenissen in Leuven vorig jaar 98 personen betrapt op het bezit van drugs. In 54 gevallen ging het over verkopen of te koop aanbieden van drugs. Zes dossiers hadden betrekking op teelt van drugs. In totaal werden vorig jaar 591 verdachten gevat. In de meeste gevallen ging het om het bezit van gebruikershoeveelheden drugs.

In de Leuvense regio konden vorig jaar ook enkele drugsnetwerken en plantages worden opgerold. Dat was het geval in januari 2014 met drie actieve cannabisplantages in Leuven, Heverlee en Tienen goed voor 2.200 plantjes. Negen personen werden voor de onderzoeksrechter geleid. In juli werd een verdachte opgepakt die gelinkt werd aan cocaïnehandel. Een hele organisatiestructuur kon vervolgens in kaart worden gebracht.

Begin 2015 konden twee cannabisplantages in het centrum van Leuven worden opgerold en werden vier personen aangehouden.