Links wint regionale verkiezingen in Andalusië

De socialisten blijven aan de macht in de Spaanse autonome regio Andalusië. Uit de eerste prognoses blijkt dat de Andalusische socialistische partij PSOE zo'n 33 procent van de stemmen zou halen. De rechtse Partido Popular zou tweede eindigen met 26,9 procent. De linksradicale partij Podemos, op wie alle ogen gericht waren, zou derde eindigen met 17,5 procent van de stemmen.
CRISTINA QUICLER
Susana Diaz van de PSOE vanmorgen bij het uitbrengen van haar stem.

De PSOE blijft dan wel aan de macht maar ze doet het wel minder goed dan bij de vorige verkiezingen in 2012 toen het 39,6 procent en 47 zetels haalde. Met de huidige naar schatting 41 tot 44 zetels op 109 zou de PSOE wel ver verwijderd blijven van de 55 zetels die nodig zijn voor de absolute meerderheid.

De Partido Popular, de partij die het op federaal vlak voor het zeggen heeft, krijgt zware klappen te verwerken en zakt volgens de peilingen van 40,7 procent in 2012 naar 26,9 procent. De partij haalt nog 32 tot 35 zetels tegenover 50 nu.

Extreme partijen halen profijt uit ontevredenheid

Het ongenoegen van de Spaanse kiezer, dat gisteren nog maar eens tot uiting kwam in een grote massabetoging in Madrid, legt de extreme partijen geen windeieren. De extreemlinkse en antiliberale partij Podemos (gelinkt aan het Griekse Syriza) zou vanuit het niets meteen 17,5 procent van de stemmen halen en haar entree maken in het regionale parlement met 19 tot 22 zetels.

Een andere nieuwkomer in het parlement is de centrumrechtse partij Ciudadanos die vierde zou eindigen met 8 procent van de stemmen en 6 of 7 zetels. Ciudadanos werd enkele jaren geleden in Catalonië opgericht en werpt zich net als Podemos op als anticorruptiepartij.

De vervroegde verkiezingen vandaag in Andalusië vandaag waren het gevolg van de breuk tussen de regerende coalitie van socialisten en groen-communisten van Izquierda Unida (IU). Die laatsten zouden nog 7,3 procent (6 of 7 zetels) halen.