Rebellen nemen derde stad van Jemen in

In Jemen hebben sjiitische rebellen grote delen van Taez ingenomen, de derde stad van het land. Onder meer de luchthaven zou in hun bezit zijn. Het interreligieuze geweld dreigt het land te verscheuren. De VN-Veiligheidsraad komt later vandaag in spoedzitting bijeen.

Taëz ligt in het zuiden van Jemen, op de weg naar Aden, de stad waar president Abed Rabo Mansur Hadi zich sinds zijn vlucht uit de hoofdstad Sanaa teruggetrokken heeft. Het noorden en het centrum van het land worden nu gecontroleerd door sjiitische Houthi-rebellen.

Het land dreigt ten onder te gaan aan het toenemende interreligieuze geweld. Ook extremistische soennieten gelinkt aan Al Qaeda en IS leveren er strijd, niet alleen tegen de sjiitische Houthi's, maar ook tegen het Jemenitische leger én tegen elkaar. Afgelopen week zijn zware aanslagen gepleegd op twee sjiitische moskeeën. Daarbij zijn meer dan 140 doden gevallen. IS heeft die aanslagen opgeëist, maar de VS twijfelt of IS wel achter de aanslagen zit.

De VS heeft intussen beslist om al zijn personeel weg te halen uit Jemen omdat het er te onveilig is geworden. Ook een honderdtal elitesoldaten, de zogeheten special forces, zijn vertrokken.

Straks komt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in spoedzitting bijeen, op verzoek van de verdreven president Abed Rabo Mansur Hadi.