Regionale verkiezingen in Andalusië test voor Podemos

In Andalusië, in het zuiden van Spanje, zijn er vandaag regionale verkiezingen. De stembusgang wordt met argusogen gevolgd: wordt de nieuwe antiliberale partij Podemos opnieuw de verrassing? De partij van Pablo Iglesias en evenknie van het Griekse Syriza haalde bij de Europese verkiezingen vorig jaar uit het niets 8 procent van de stemmen.
AFP ImageForum
Pablo Iglesias (l) met enkele aanhangers van zijn partij Podemos.

Andalusië telt van alle regio's in Spanje het meeste aantal inwoners, en is in die zin een goede graadmeter voor de nationale politiek.

De ongeveer 6,5 miljoen kiezers kunnen gaan voor "klassiek" en hun stem geven aan de sociaaldemocratische PSOE of de conservatieve Partido Popular (PP), die het politieke leven in Spanje sinds 1982 gedomineerd hebben, ofwel opteren ze voor iets nieuws. Enerzijds is er het radicaal-linkse Podemos, dat zich kant tegen de besparingen en de corruptie, anderzijds is er het centrumrechtse Ciudadanos, een partij geboren in 2006 in Catalonië die voor transparantie staat en nu de grote sprong probeert te maken naar het nationale niveau.

"Andalusië begint met het tekenen van de toekomstige politieke kaart van Spanje", titelde de krant El Pais vandaag. Dat is juist, want later dit jaar volgen nog heel wat verkiezingen die de politieke verhoudingen volledig overhoop kunnen gooien. In mei zijn er verkiezingen in 13 andere regio's, en bovendien gemeenteraadsverkiezingen.

In september volgt Catalonië met een stembusgang waarbij de focus ligt op de onafhankelijkheid van die rijke noordoostelijke regio, om eind dit jaar af te ronden met de uiteindelijke parlementsverkiezingen.

De eerste resultaten in Andalusië worden zondagavond na 22 uur verwacht.