Relletje rond het ruimteproject "Mars One"

Rond het ruimteproject "Mars One" is een rel ontstaan. Een van de finalisten beweert immers dat hij moest betalen om kans te blijven maken op een ticketje richting rode planeet.

"Mars One" draait om het idee om een kolonie te stichten op Mars. Kolonisten worden naar de planeet gestuurd zonder een kans ooit terug naar de aarde te komen. De oprichter is de Nederlander Bas Lansdorp.

Veel mensen hebben zich opgegeven om mee naar de rode planeet te trekken. Na een selectieprocedure zijn er nu nog honderd over. Eén van hen is Joseph Roche, een voormalig onderzoeker van de NASA. Hij gaf zich naar eigen zeggen op uit nieuwsgierigheid. Hij kwam steeds een ronde verder, maar vindt het nu tijd om de wantoestanden bij het project aan de kaak te stellen.

Volgens Roche kregen de kandidaten tijdens de selectie punten. Wie de meeste punten had, ging door naar de volgende ronde. Maar volgens de voormalige NASA-onderzoeker kreeg men alleen punten door het kopen van Mars One-merchandise en door het doneren van geld aan het project. Ook het aantal mensen dat zich voor het project zouden hebben kandidaat gesteld, klopt niet. Het waren er geen 200.000, maar 2.761, volgens Roche.

"De aantijgingen zijn onzin"

Volgens de oprichter Bas Lansdorp zijn de aantijgingen onzin. "Er zitten kandidaten in de derde ronde die helemaal niets hebben gedoneerd, en er zijn mensen afgevallen die juist veel geld hebben gegeven. De twee hebben niets met elkaar te maken", zegt Langdorp. Hij houdt ook vol dat het totale aantal kandidaten bij aanvang van de procedure op 200.000 lag.

Vorig jaar hadden onderzoekers van de Amerikaanse technische universiteit MIT al eens kritiek geuit op het project. Ze gaan er immers vanuit dat het technisch vrijwel onhaalbaar is om de kandidaten op Mars in leven te houden.