UMP van Sarkozy de grootste, FN onder de verwachtingen

In Frankrijk heeft de rechtse blok onder leiding van de UMP van voorzitter Nicolas Sarkozy de eerste ronde van de departementsverkiezingen gewonnen, met 36,6 procent van de stemmen. Het linkse blok met de PS van president François Hollande komt uit op 28,6 procent en het extreemrechtse Front National op 25,2 procent. Die laatste doet het daarmee een pak slechter dan in de peilingen.

Met nog twee jaar te gaan tot de presidentsverkiezingen behaalt het rechtse blok (UMP, UDI en verschillende andere rechtse partijen) 36,6 procent van de stemmen terwijl links (PS, PRG en kleinere linkse partijen) strandt op 28,6 procent. Sarkozy doet met deze verkiezingen een goede zaak met het oog op 2017. De cijfers kunnen wel nog wat variëren, want nog niet alle stemmen zijn geteld.

Vreugde dus bij de UMP, maar in feite tonen alle grote blokken zich tevreden. Voor de PS was erger voorspeld, dus daar valt te horen dat een catastrofe vermeden is. "Het linkse blok houdt sterker stand dan verwacht", aldus een woordvoerder. Als de scores van alle linkse partijen opgeteld worden (dus ook de partijen die niet in het linkse blok zaten, red.), is die vergelijkbaar met de score van rechts, zo luidt het ook.

Zo'n 4.108 departementsraadsleden worden in 98 departementsraden verkozen voor zes jaar. Volgens een laatste bericht van Binnenlandse Zaken zijn 220 rechtse kandidaten, 56 linkse kandidaten, 8 FN'ers en 6 andere kandidaten al verkozen in de eerste ronde.

"Republikeinse formaties hebben standgehouden"

Het Front National scoort met 25,2 procent minder sterk dan de peilingen hadden aangegeven, maar haalt wel haar beste resultaat ooit in de lokale verkiezingen. Extreemrechts behoudt ook de meerderheid in de enkele kantons waar het die al had veroverd.

In een eerste reactie op de exitpolls zei Marine Le Pen (foto) gisteravond dat de regering van Valls haar ontslag moest indienen. "Het FN is erin geslaagd om haar score van de Europese verkiezingen van 2014 te overtreffen", aldus Le Pen. Maar om momentum op te bouwen voor 2017 had ze wellicht op meer gehoopt.

De Franse socialisten hadden hun hoop gesteld op een hoge opkomst om het FN van antwoord te dienen. Er kwam inderdaad meer volk opdagen: 51 procent tegenover 45 procent bij de eerste ronde van de departementsverkiezingen van 2011.

Het was een opgeluchte premier Manuel Valls (foto onder) die na de bekendmaking van de eerste exitpolls de bevolking te woord stond. "De republikeinse formaties hebben standgehouden. Extreemrechts is niet de eerste politieke formatie in Frankrijk." De Franse premier riep alle republikeinen op om in de tweede ronde, volgende week zondag, blok te vormen tegen het FN.

"Geen enkel akkoord met FN"

Volgens overwinnaar Nicolas Sarkozy toont de uitslag dat de "machtswisseling aan de gang is" en dat "niets haar zal tegenhouden". "Er komt geen enkel lokaal of nationaal akkoord met de leiders van het FN", verzekerde Sarkozy. "Als onze landgenoten zich massaal afgekeerd hebben van links, dan is dat omdat ze sinds drie jaar het gevoel hebben dat men hen alleen maar beliegt."

Hij riep zijn aanhang op om in de tweede ronde niet te stemmen als zou blijken dat in een departement geen UMP-kandidaat voorhanden zou zijn.

Hoewel maar departementsverkiezingen geldt de uitslag van vandaag als een belangrijke barometer voor de volgende presidentsverkiezingen in 2017. Niet alleen Le Pen maar ook Sarkozy is kandidaat om het Elysée dan in te nemen.

Volgende week zondag is er nog een tweede ronde voor de departementsverkiezingen. Dan wordt er opnieuw gestemd in de departementen waar geen van de partijen een absolute meerderheid behaalde.

ALAIN JOCARD