Zachte winter is zegen voor gemeentelijke financiën

Door de zachtere winter moesten de gemeentebesturen veel minder geld besteden aan strooizout en werkuren van de technische diensten. Die middelen kunnen nu voor andere investeringen dienen.

Bij de start van de lente stellen de steden en gemeenten vast dat de budgetten die gereserveerd werden voor de aankoop en het strooien van zout, veel te ruim zijn. Het zeer zachte winterweer heeft geleid tot beperkte uitgaven. De besparingen zijn aanzienlijk en lopen bijvoorbeeld in de Limburgse gemeente Riemst op tot 65 procent.

"Dat is uitstekend nieuws voor de gemeentefinanciën", zegt Marc Vos, de burgemeester van Riemst, die nu al de berekening voor zijn uitgaven heeft gemaakt.

"Specifiek voor onze gemeente hebben we 60 ton strooizout verbruikt in plaats van de 400 ton waar we maximaal op gerekend hadden. Inclusief de kosten voor ons personeel en de opslag van het zout, hebben we hiervoor 14.000 euro uitgegeven, terwijl er 40.000 gebudgetteerd was. In 2012-2013 hebben we zelfs 57.000 euro hiervoor moeten uitgeven. Dit jaar realiseren we dus een kostenbesparing van 65 procent. Dat geeft ons meer ademruimte voor andere investeringen, zoals het preventieve onderhoud van ons wegennet."