"Abortus ook na 12 weken mogelijk maken"

De abortuscentra in ons land vinden dat de abortuswet aan vernieuwing toe is. De wet bestaat binnenkort 25 jaar en sommige aspecten ervan zijn achterhaald, zeggen specialisten. Daarom gaan ze een aantal voorstellen doen aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

Zo zou de wettelijke termijn van 12 weken moeten uitgebreid worden, vinden de abortuscentra. "Het zou waarschijnlijk een goede zaak zijn om abortus later in de zwangerschap toe te laten", zegt dokter Anne Verougstraete van het Brusselse abortuscentrum SJERP.

Vrouwen die nu na drie maanden zwangerschap een ongeboren kind willen laten wegnemen, worden naar Nederland gestuurd. En daar ontloopt ons land een verantwoordelijkheid, zeggen de abortuscentra.

"Omdat net zij de meest schrijnende psychosociale problemen hebben, is het niet ok dat België die zware problematiek laat behandelen door Nederland", vindt Verougstraete.

Slechte statistieken

De huidige wetgeving is ook niet aangepast aan de gezinssamenstellingen: van samengestelde gezinnen heeft onze abortuswet nog nooit gehoord. En daardoor heeft ons land ook geen realistische statistieken.

De abortuscentra klagen er ook over dat de statistieken niet goed worden bijgehouden omdat er geen wetenschappelijk orgaan is dat abortus opvolgt. Er is alleen een politieke commissie die al anderhalf jaar op apegapen ligt.

"De mensen in de commissie zijn van goede wil, maar het niet de geschikte mensen om wetenschappelijk onderzoek te doen", klaagt Anne Verougstraete. Daarom stelt zij namens de abortuscentra voor om een wetenschappelijk orgaan in het leven te roepen om de statistieken te maken, zodat de politiek op basis daarvan eventueel het beleid kan bijsturen.

Op 3 april bestaat de abortuswet 25 jaar, dan gaan de abortuscentra hun voorstellen afgeven aan de minister.

Meest gelezen