Brochures van uniefs misleiden toekomstige studenten

Infobrochures van universiteiten en hogescholen bevatten te vaak misleidende informatie. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS), zo schrijven de kranten van Mediahuis.
Nicolas Maeterlinck

De VVS nam 81 informatiebrochures van opleidingen aan alle instellingen onder de loep. Geen enkele brochure vertelt hoeveel studenten er uitvallen in het eerste jaar, een ruime meerderheid vertelt niets over hoeveel zelfstudie nodig is in de opleiding, en ook de werkelijke studiekosten worden meestal verzwegen, klinkt het.

"Vandaag klinkt het te vaak dat studenten een verkeerde keuze maken en te lui zijn. Het lijkt wel allemaal onze schuld", zegt VVS-voorzitter Bram Roelant. "Maar ook de instellingen delen die verantwoordelijkheid. Zij moeten studenten objectief en correct informeren. Door zichzelf te verkopen, beïnvloeden ze een juiste keuze van de student." "Sommige folders gebruiken de taal die Coca-Cola zou gebruiken om frisdrank aan te prijzen", zegt hij nog.