Marc Didden en co, soms moet je leren zwijgen - Jeroen Meuleman

Het grote succes van #wijoverdrijvenniet op twitter lokt vele reacties uit. Ook van mannen die commentaar geven op reacties van mannen. De commentaar van onder meer Marc Didden kan niet door de beugel. Hij zou soms beter zijn mond zou houden in de plaats van moedige vrouwen terug te doen zwijgen.
opinie
Opinie

Marc Didden, Guido Everaert, Jan Devriese en vele andere heren, ...

Naast het feit dat wij allen mannen zijn, denk ik dat we het over veel zaken vrij snel eens zou worden. Bijvoorbeeld dat armoede een schrijnend probleem is, dat er in debatten niet altijd genoeg nuance aanwezig is of dat Antwerp en Beerschot al lang hadden moeten fusioneren maar het nooit zullen doen, zelfs al dreigt het einde van de wereld. Jullie zijn in jullie vakgebieden vaste waarden, en opiniëren is nu eenmaal deel van jullie vak.

Maar vanwaar jullie drang om in een debat te stappen dat jullie niet rechtstreeks aangaat? Ik veronderstel niet dat jullie op de metro meisjes van 12 betasten, vulgaire opmerkingen roepen naar een jonge vrouw die in een jurkje over straat gaat, noch urenlang 's nachts een meisje achtervolgen en haar uitschelden voor "hoer" als ze niet in gaat op jullie avances. Dit gaat dus niet over jullie persoonlijk.

In plaats van even een stap terug te zetten en jullie misschien af te vragen hoe dergelijke situaties kunnen voorkomen worden, mopperen jullie over hoe die feministen toch zo boos zijn, wordt er gerelativeerd dat Einstein verbaasde ogen zou trekken, of dat ze zo veel trammelant niet moeten maken. Dat is bijdragen tot het probleem.

Intimidatie en aanranding zijn geen enerzijds-anderzijds-kwestie, of "verkeerd begrepen complimentjes". Alleen al het idee dat jullie menen te kunnen oordelen over wie van die seksisten er echte rotte appels zijn of gewoon misbegrepen sukkelaars, getuigt van weinig respect voor de belevingswereld van honderden vrouwen die eindelijk hun moed hebben samengeraapt om te praten over - al te frequente - ervaringen met dit soort nare situaties.

Eigen ego

Ons medialandschap is al jaren in een dergelijk bedje ziek, hoor. We debatteren er op los over moslims zonder veel inbreng in dat debat van moslims zelf (tenzij we een clown du jour nodig hebben als Fouad Belkacem), het debat rond werklozen vindt vooral plaats in politieke lobby's en in de kantoren van CEO's, en dat seksisme, ach, daar zullen wij, Heren van Zichem, ook wel eens wat over pontificeren.

Zo gaat dat dus niet, hé. Als jullie net als ik willen dat een vrouw de trein kan nemen zonder te vrezen dat een griezel het op het een rukken zet voor haar neus, is het slechtste wat je wel kan doen, in haar verhaal "nuance" te gaan brengen of te pruttelen over hoe de meerderheid van het mandom toch zoiets nooit zou doen. Waarom gaan we, mannen onder elkaar, niet eens samen zitten en onszelf bevragen hoe we kunnen helpen? Waarom gaan we niet wat meer luisteren in plaats van eerst en vooral ons ego veilig te stellen?

Kaap het debat niet

Want hier is het ding: als man hebben we bepaalde privileges. Als een vriend van jou een seksistische opmerking maakt als "haha, zo'n tuttebel op hoge hakken en met een laag fond de teint om u tegen te zeggen, ja, die kan zich toch aan zo'n reacties verwachten", is de kans groter dat hij naar jou zal luisteren als je zegt "gast, da's echt niet cool, niemand verdient het om uitgescholden of ongewenst aangeraakt te worden" dan als een feministe - in zijn hoofd al deel van een ingebeelde groep fanatici - het zegt.

Als jullie niet geloven in onze privileges, nog even dit: vrouwen die onder de vlag van #wijoverdrijvenniet tweetten, kregen te maken met ranzige reacties, wegrelativeringen, "je bent lelijk lol", en de hele standaardlitanie aan misogyne trollposts. Als één van de meer zichtbare mannelijke steuners van #wijoverdrijvenniet bleven negatieve reacties bij mij beperkt tot één man die zich afvroeg of hij van me kon winnen in een gevecht, en een andere die dacht dat ik dit enkel deed omdat ik een lief zocht (ik heb al een lief).

Ter afsluiting: Marc, Jan, Guido en andere heren van stand, jullie zijn niet verplicht mee te vechten in de strijd voor gendergelijkheid of het uitroeien van sociale problemen die vrouwen in ons land ervaren. Het zou cool zijn als jullie wel willen meestrijden, maar hang er geen onnozele voorwaarden aan vast, kaap het debat niet, en probeer vooral niet om deze golf van moedige vrouwen en meisjes terug te doen zwijgen. Soms moeten jullie eens doen wat jullie impliceren dat al die vrouwen beter zouden doen: jullie mond dicht houden over zaken waar jullie te weinig over weten.

(Jeroen Meuleman zit professioneel in marketing en schrijft regelmatig opinieteksten: http://www.antonvoloshin.net.)

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen