Stichting Lezen lanceert het "Lezerskabinet"

De Stichting Lezen lanceert het "Lezerskabinet". Het "Lezerskabinet" wordt een platform waarbij zoveel mogelijk mensen uit de letterenwereld betrokken worden bij het uitstippelen van leesbevorderingsbeleid. Dat heeft Sylvie Dhaene, directeur van de Stichting Lezen, maandag aangekondigd op de vijfde editie van de Staat van het Boek in het Vlaams Parlement.

Op de Staat van het Boek verzamelt letterenwereld, gaande van auteurs tot uitgevers en lezers, om zich te buigen over de "status quaestionis" van het Vlaamse boekenvak.

Deze vijfde editie - met als centrale spreker psychiater Dirk De Wachter - stond volledig in het teken van leesbevordering. Centrale vragen: "Wat moet er gebeuren om meer mensen aan het lezen te krijgen?" en "Hoe creëer je een positief leesklimaat?".

Iedereen is het erover eens dat onder meer de thuisomgeving, de school en de media een belangrijke rol spelen, maar voor een uitgewerkt actieplan leesbevordering is het nog iets te vroeg. Niettemin nodigde Sylvie Dhaene, sinds een half jaar directeur van Stichting Lezen, iedereen in de zaal alvast uit deel te nemen aan een "Lezerskabinet". Een knipoog naar het Burgerkabinet dat Vlaams cultuurminister Sven Gatz onlangs lanceerde.

"Het is een call to action", legt Dhaene uit. Bedoeling is om iedereen, gaande van de lezer tot de uitgevers en de boekhandels te betrekken bij de discussie rond leesbevordering. "Wat is leesbevordering volgens u?", is daarbij een van de vragen. Het idee erachter is dat iedereen op die manier de kans krijgt het leesbevorderingsbeleid mee vorm te geven.

Meest gelezen