"Energie-eiland voor de kust van De Haan"

Als er een energieatol op zee komt, dan zal dat voor de kust van De Haan zijn. Dat heeft staatssecretaris voor Noordzee Bart Tommelein (Open VLD) gezegd. Hij doet straks zijn voorstel aan de regering.

Binnenkort wordt de concessie toegekend voor het energie-eiland op zee. Dat eiland zal dienen om energie op te wekken en op ook op te slaan. Het zal bijna anderhalve kilometer breed zijn en ongeveer tien meter hoog. Het toekennen van de concessie is meteen ook de start van een hele procedure om die installatie effectief te bouwen.

"De bouw is nog niet voor meteen, want er is nog geen bouw- en milieuvergunning. Nu start eerst het onderzoek, zo zal worden nagegaan of het haalbaar is om het eiland te bouwen en of er voldoende garantie is voor de bescherming van het milieu", zegt Tommelein. "Over de plaats van het energieatol kan geen discussie meer zijn, dat staat nu eenmaal in het marien ruimtelijk plan dat vorig jaar is vastgelegd."

Meest gelezen