Airbus crasht in Zuid-Frankrijk: alle 150 inzittenden omgekomen

In Zuid-Frankrijk is een Airbus A320 van luchtvaartmaatschappij Germanwings gecrasht. Het toestel was onderweg van Barcelona naar Düsseldorf. Er waren 144 passagiers en 6 bemanningsleden aan boord, onder wie één Belg. Niemand heeft de crash overleefd.
De hulpdiensten verzamelen in de buurt van de rampplek.

Het toestel was onderweg van Barcelona naar Düsseldorf en is neergestort nabij Digne-les-Bains, in het zuiden van de Franse Alpen. Het toestel had de luchthaven van Barcelona verlaten om 10.01 uur en was zonder problemen opgestegen tot een hoogte van 38.000 voet, dat is de normale vlieghoogte.

Vlak voor de Franse Alpen is de Airbus dan in minder dan 10 minuten tijd spectaculair gedaald, van 38.000 naar 6.000 voet (minder dan 2 kilometer). Waarom dat gebeurd is, is nog onduidelijk. Om 10.53 uur verloor de Franse luchtverkeersleiding het contact met de bemanning. Kort daarna stortte het toestel neer.

Volgens de Franse luchtvaartautoriteit heeft het toestel geen noodsignaal uitgezonden, zoals eerder was bericht. "Het is de luchtverkeersleiding die heeft beslist om het vliegtuig in nood te verklaren omdat er geen contact meer was", luidt het.

De laatste routinecontrole van het vliegtuig was gisteren in Düsseldorf, zo heeft Germanwings bekendgemaakt op een persconferentie. De laatste grote check-up was in de zomer van 2013. De kapitein werkte al meer dan 10 jaar bij de Duitse luchtvaartmaatschappij en had ruim 6.000 vlieguren. "We gaan alles doen om de oorzaak te vinden", zei de topman van Germanwings, de lagekostenmaatschappij van Lufthansa.

Wrak op 2.000 meter hoogte

Over de oorzaak van de crash is nog niets bekend. De weersomstandigheden speelden wellicht geen rol. "Er was wat bewolking, maar er is niets dat suggereert dat het vliegtuig in de problemen zou gekomen zijn door het weer alleen", zegt VRT-journalist Steven Decraene, die ook meldt dat het uiterst zelden voorkomt dat dit type toestel plots technische problemen krijgt.

Het wrak van de Airbus werd gevonden door helikopters van de Franse reddingsdiensten op meer dan 2.000 meter hoogte. Het gaat om een afgelegen en moeilijk toegankelijk gebied. De brokstukken van de Airbus zouden over honderden meters verspreid liggen. Frankrijk zet de grote middelen in met enkele honderden gendarmes en brandweermannen. De meeste hulpverleners moeten zich te voet naar de plaats van de ramp begeven, omdat die niet over de weg bereikbaar is.

De Franse premier Manuel Valls heeft na het nieuws over de crash meteen een crisiscel opgericht. Hij is onderweg naar de plaats van de ramp. Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is intussen aangekomen in de omgeving. Er zijn ook Duitse experten vertrokken naar de rampplek.

Eén Belg onder de slachtoffers

Germanwings heeft intussen bekendgemaakt dat er 67 Duitsers aan boord waren van het toestel. Eerder was al gezegd dat er ook Spanjaarden en Turken op het vliegtuig zaten.

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat ook één Belg aan boord van het toestel was. Het gaat om een man die in Barcelona woonde.

Er zijn berichten dat er 45 mensen met een Spaanse naam aan boord van het toestel waren. Maar dat cijfer is nog niet officieel bevestigd.

Toestel was 25 jaar oud

Het neergestorte toestel is een Airbus A320 D-AIPX gebouwd in 1990. Het werd in 1991 afgeleverd aan Lufthansa en in 2003 overgeheveld naar Germanwings. Dat is een behoorlijke leeftijd voor een vliegtuig, maar het is niet abnormaal. Germanwings heeft een goede reputatie op vlak van veiligheid.

Meest gelezen