CNN mag opnieuw uitzenden in Rusland

De Russische mediawaakhond Roskomnadzor heeft CNN opnieuw een uitzendlicentie toegekend. De Amerikaanse nieuwszender schortte eind 2014 zijn uitzendingen in Rusland na een wijziging van de mediawetgeving. In januari ging CNN al onderhandelingen aan met de Russische mediawaakhond over een eventuele terugkeer.

"Op 23 maart hebben we een uitzendlicentie gekregen voor de komende 10 jaar", zei een bron binnen CNN aan de Russische krant Izvestia. Dat nieuws werd later bevestigd door Aleksandr Zharov, het hoofd van Roskomnadzor.

In november 2014 kondigde CNN aan dat het zijn uitzending in Rusland wegens "wijzigingen in de Russische mediawetgeving" zou opschorten.

Op 31 december stopte de zender ook effectief met uitzenden. Toen al gaf Turner International, het moederbedrijf van CNN, aan dat het hoopte snel te kunnen terugkeren naar Rusland. "Onze huidige distributierelaties zetten we stop tijdens dit proces. We hopen op een later tijdstip te kunnen terugkeren op deze markt."

De nieuwe Russische mediawetgeving houdt in dat het toegestane aandeel buitenlands kapitaal in mediabedrijven in Rusland nog maar 20 procent mag zijn, voorheen was dat 50. Daarnaast werden er strengere regels voor reclame ingevoerd. Die maatregelen vormen een bedreiging voor de meeste onafhankelijke media in het land.

Meest gelezen