"Bart De Wever is de leider van het nieuwe Vlaams Belang"

Tijdens een debat in het Vlaams Parlement hebben na de oppositie nu ook meerderheidspartijen CD&V en Open VLD bijzonder negatief gereageerd op de uitspraken die N-VA-voorzitter Bart De Wever de afgelopen dagen over racisme deed. Op Twitter schuwt Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem (Open VLD) intussen de straffe woorden niet.

Zowel afgelopen weekend als maandagavond in de studio's van "Terzake" deed De Wever enkele opmerkelijke uitspraken over racisme. Hij noemde het probleem "relatief" en een gevolg van negatieve percepties en ervaringen. "Het is het gevolg, niet de oorzaak van onze problemen", zei hij. Volgens de burgemeester van Antwerpen wordt racisme al te makkelijk als een excuus voor persoonlijk falen ingeroepen.

Gisteren hebben oppositiepartijen SP.A en Groen al verontwaardigd op de uitlatingen van De Wever gereageerd. In een debat in het Vlaams Parlement kreeg hij vandaag ook de volle laag van zijn Vlaamse coalitiepartners CD&V en Open VLD.

"Niet de herkomst, maar de toekomst telt"

"Wanneer de burgemeester van Antwerpen, de grootste en meest diverse stad van Vlaanderen, de nood voelt om een ganse bevolkingsgroep te stigmatiseren, dan kan je niet anders dan daarop te reageren", zei CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel. Hij waarschuwde radicalisering, racisme en discriminatie niet op één hoop te gooien. "Racisme en discriminatie mogen nooit van een alibi worden voorzien." Hij uitte ook zijn hoop dat het werk van het Vlaams Parlement rond radicalisering niet in het gedrang komt.

Open VLD-fractieleider Bart Somer deed er vervolgens nog een schepje bovenop: "Politici moeten zich consequent en duidelijk aan de kant van het slachtoffer stellen. Groepsdenken in een samenleving is nefast. Niet de herkomst, maar de toekomst telt. Politici moeten eraan denken dat dit een debat is dat over mensen gaat, dat is in de afgelopen dagen te weinig gebeurd".

De strafste verwijten komen van Mercedes Van Volcem. "Bart De Wever is de leider van het nieuwe Vlaams Belang", schrijft ze op Twitter. Voor de camera's van "Villa politica" verklaarde ze dat ze achter haar tweet blijft staan.