Dewinter ziet Syrische leider Assad als bondgenoot

Vlaams Belangboegbeeld Filip Dewinter is in de Syrische hoofdstad Damascus ontvangen door president Bashar al-Assad. Na afloop riep Dewinter Europa op om Assad te beschouwen als bondgenoot tegen moslimextremisten zoals die van IS.

Het was het tweede bezoek van Dewinter aan Damascus en dit keer had hij een onderhoud van een uur met de Syrische leider Assad. Die uitte zijn ongenoegen over de westerse boycot tegen zijn regime "en de gevolgen daarvan voor de gewone Syriërs".

Na afloop toonde Dewinter begrip voor dat standpunt. "Kijk naar landen als Libië, Jemen en Egypte. De Arabische Lente heeft elders veel ellende opgeleverd", zei het Kamerlid van Vlaams Belang.

Nog volgens Dewinter "begint iedereen nu langzaam, maar zeker in te zien dat we hem (Assad) als een bondgenoot moeten zien tegen het salafisme en extremisme". Als je de oorlog tegen het moslimterrorisme wil winnen, zal samengewerkt moeten worden met het Syrische regime, of men dat nu wil of niet, luidde het.

Dewinter zegt dat hij ook de kwestie van de chemische wapens en vatenbommen heeft aangekaart bij Assad. Die verzekerde hem dat alle chemische wapens intussen vernietigd zijn.

Op de vraag of Dewinter zich niet voor de kar van Assad heeft laten spannen, antwoordde hij dat hij niet enkel als Vlaams Belanger gekomen was, maar "ook als politicus die heel wat leiders van belangrijke conservatieve partijen in Europa persoonlijk kent en er druk op kan uitoefenen". 

Meest gelezen