Kraft Foods overgenomen en samengevoegd met Heinz

De Amerikaanse levensmiddelenfabrikant Kraft Foods wordt overgenomen door de Braziliaanse investeringsmaatschappij 3G Capital en de investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway van multimiljardair Warren Buffett. Kraft Foods en ketchupmaker Heinz worden samengevoegd tot het bedrijf Kraft Heinz.

Heinz werd twee jaar geleden al overgenomen door 3G Capital en Berkshire Hathaway. 3G Capital is het moederbedrijf van fastfoodketen Burger King. Vorig jaar nam de investeringsmaatschappij met financiële hulp van Buffett nog de Canadese koffie- en donutketen Tim Hortons over. Buffett liet in februari in een brief aan zijn aandeelhouders weten uit te kijken naar verdere samenwerking met 3G Capital, waardoor speculaties op gang kwamen dat de partijen nieuwe overnames zouden doen. Dat is nu dus ook gebeurd.

De beurswaarde van Kraft bedroeg dinsdag aan het slot van de handel in New York circa 36 miljard dollar (33 miljard euro).

Het huidige Kraft, dat bekend is van onder meer de verse kaas Philadelphia, ontstond na een afsplitsing van levensmiddelenbedrijf Mondelez in 2012. Kraft richt zich nu op de Amerikaanse markt, terwijl Mondelez internationaal actief is. De nieuwe groep Kraft Heinz wordt, volgens de bedrijven zelf, de derde speler op de Amerikaanse voedings- en drankenmarkt.

3G Capital wordt gecontroleerd door de drie Braziliaanse sleutelaandeelhouders van AB InBev. De leiding is in handen van Jorge Paulo Lemann. Hij is volgens het zakentijdschrift Forbes de rijkste man van Brazilië met een geschat vermogen van meer dan 25 miljard dollar. 3G staat bekend om zijn vermogen om kosten te snijden en operaties te stroomlijnen.

Meest gelezen