Luchtvervuiling heeft impact op brein van baby's

Blootstelling aan luchtvervuiling tijdens de zwangerschap vermindert mogelijk de intelligentie van de baby en verhoogt het risico op ADHD. Dat schrijft het wetenschappelijke tijdschrift Eos. Het onderzoek werd eerder gepubliceerd door Jama Psychiatry, een medisch tijdschrift van de American Medical Association.
Normann Hochheimer, Frankfurt

De wetenschappers volgden voor het onderzoek een 600-tal New Yorkse vrouwen. Die droegen tijdens hun zwangerschap 48 uur lang een rugzak met een toestel dat de hoeveelheid PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) registreerde die ze inademden. PAK's zijn schadelijke stoffen die onder meer in uitlaatgassen en sigarettenrook zitten. Via de placenta kunnen ze de ongeboren baby bereiken.

De wetenschappers volgden de kinderen tot ze tussen zeven en negen waren. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen van moeders die meer PAK's binnenkregen zich trager ontwikkelden, onder meer in hun taalgebruik, en dat ze vaker last hadden van angsten en depressieve gevoelens.

Bovendien was er bij de kinderen die meer blootgesteld waren aan PAK's minder witte stof aanwezig in de linkerhersenhelft. Een reductie van die witte stof wordt gelinkt aan het trager verwerken van informatie tijdens IQ-tests en gedragsproblemen als ADHD en agressie.

De onderzoekers, Bradley Peterson en zijn collega's van het Children's Hospital in Los Angeles, zijn momenteel bezig met een nieuw onderzoek om te zien of ze hun resultaten kunnen bevestigen.

Meest gelezen