Zo'n 20.000 mensen trotseren wind en regen in Brussel

Ondanks het stormachtige weer hebben duizenden mensen in Brussel deelgenomen aan de Grote Parade van Hart Boven Hard en zijn Franstalige tegenhanger Tout Autre Chose. De politie telde ruim 17.000 manifestanten, de organisatoren houden het op meer dan 20.000. "Een ongezien en hartverwarmend succes."

Hart Boven Hard/Tout Autre Chose verzet zich tegen het rechtse regeringsbeleid en kiest voor een warme samenleving. De actievoerders verwijten de regering eenzijdig te besparen op openbare dienstverlening, sociale voorzieningen en uitkeringen. Ze missen een beleid dat banen schept en nieuwe inkomsten haalt bij de vermogenden.

Meer dan 150 verenigingen, waaronder vakbonden, noord-zuidbewegingen, studenten en senioren, stapten op in de parade. "Als werknemer bij de mutualiteit worden we elke dag geconfronteerd met miserie, met mensen die in armoede geraken", zei een deelneemster. "Ik denk dat het absoluut noodzakelijk is dat we vandaag laten zien dat we daar niet mee akkoord gaan. Zelfs in dit hondenweer, ja. Dat heb ik er graag voor over."

De organisatoren rekenden vooraf op 10.000 deelnemers, maar hoopten stiekem op 20.000. Dat cijfer lijken ze te hebben gehaald. Ondanks het stormachtige weer telde de politie ruim 17.000 deelnemers, de organisatoren houden het op meer dan 20.000.

"Een ongezien en hartverwarmend succes", zegt woordvoerder Wouter Hillaert van Hart Boven Hard. "Onze sympathisanten willen niet dat België evolueert naar een land dat louter streeft naar kille financiële winst en doof wordt voor de menselijke noden."

Geen klassieke betoging

De eerste deelnemers kwamen iets voor 13 uur aan aan het Brusselse Noordstation, waar de stoet werd opgebouwd. Het was geen klassieke betoging, maar een parade in tien delen, opgehangen aan evenveel principes voor een andere samenleving.

"Creativiteit en vrolijkheid waren de codewoorden", zeggen de organisatoren. Die kleurige inventiviteit is typisch voor de betrokkenheid en de positieve dynamiek van de deelnemers. Zij kunnen zich weliswaar niet vinden in de huidige politieke koers, maar blijven tegelijkertijd niet bij de pakken zitten."

Om 14 uur vertrok de stoet, om 16 uur kwam hij aan op het Albertinaplein, waar er optredens waren van artiesten als Helmut Lotti, Patrick Riguelle en Daan.

Meest gelezen