"Eén op de drie kazernes moet sluiten"

Eén op de drie kazernes moet sluiten. Dat staat in een vertrouwelijk rapport van de top van Defensie dat onze redactie kon inkijken. Volgens het document zal Defensie vanaf volgend jaar zijn schulden niet langer kunnen betalen en zal het leger hoe dan ook flink wat taken moeten afstoten. De huidige besparingen dreigen het leger in een winterslaap te brengen, maar zelfs met een verhoogd budget moet de hakbijl ingezet worden.

In het rapport van 133 bladzijden zet de legertop de strategische krijtlijnen uit voor de volgende decennia. De generaals zijn niet mals voor de plannen van de regering. Die wil in de huidige regeerperiode tot 2019 voor in totaal 1,7 miljard euro besparen op Defensie.

Daardoor dreigt het leger zelfs de schulden niet meer te kunnen betalen. Volgend jaar zou er al een tekort dreigen van 80 miljoen euro en tegen 2019 zou dat zelfs kunnen oplopen tot 213 miljoen euro.

Daarom stelt de legertop de regering voor om een "interdepartementele provisie" van 100 miljoen euro toe te kennen. Dat is een enveloppe geld die door de regering opzijgezet wordt om uitgaven te betalen die bij de opmaak van de begroting nog onzeker zijn. Als die provisie er niet komt, zouden ook broodnodige courante investeringen niet meer mogelijk zijn.

Waar dreigt de hakbijl?

Zelfs als er na 2019 opnieuw wat meer geld beschikbaar is, zullen zware besparingen bij het leger noodzakelijk blijven, stelt de legertop, en dat in zowat elk scenario. Een greep uit de maatregelen en de lijst die Defensie nu zelf voorstelt, is niet mis.

  • zo kan de staf van Defensie gehalveerd worden
  • 35% van de kazernes zou moeten sluiten, evenwichtig gespreid over het land (Semmerzake en Glons bijvoorbeeld)
  • Defensie wil het militair hospitaal Neder-over-Heembeek (met het bekende brandwondencentrum) niet volledig meer financieren
  • forse afslanking Koninklijke Militaire School (tot 60% van het personeel zou verdwijnen)
  • fuseren muziekkapellen (100 banen bespaard)
  • geen militairen meer in Legermuseum (219 voltijdse banen)
  • vermindering aantal Agusta A109-helikopters van 20 naar 8
  • uitbesteding reddingsdienst op Noordzee (Seakings) aan burgersector

De beslissingen worden echter genomen door de politici. Het rapport van de legerstaf gaat nu naar minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). Die moet dan voor de regering een voorstel uitwerken. Het is duidelijk dat we in de toekomst hoe dan ook naar een ander leger gaan.

Meest gelezen