"Als mijn advocaten het mij niet hadden gevraagd, was ik niet teruggekomen"

Als het van Farid Bamouhammad zelf had afgehangen, had hij zichzelf niet aangemeld in de gevangenis van Sint-Gillis. Hij is naar eigen zeggen bang voor het geweld en de vernederingen binnen de gevangenismuren. "Als mijn advocaten het mij niet hadden gevraagd, dan was ik niet teruggekeerd", aldus Bamouhammad.

"Als ik nu naar binnen ga, gaan ze mij uitdagen. Ze gaan mij vernederen en dan gaan ze mij achteraf de schuld geven", zei Farid "Le Fou" Bamouhammad net voor hij de gevangenis opnieuw binnenging. "De gevangenis is een gewelddadig milieu en geweld interesseert mij niet."

Bamouhammad was vier maanden lang vrij om medische redenen, maar het hof van beroep in Luik besliste dat de crimineel opnieuw naar de cel moest. Een beslissing die de man niet begrijpt. "Ik heb geen enkel misdrijf gepleegd toen ik vrij was. Ik heb alles gedaan wat ze mij vroegen. Ik begrijp niet wat me overkomt, ik ben in shock."

De advocaten van Bamouhammad hebben al gezegd dat ze een nieuwe procedure zullen starten om hun cliënt opnieuw vrij te krijgen. Maar Bamouhammad vreest dat dat niet zo simpel zal zijn. "Ze zullen er in de gevangenis alles aan doen om mijn advocaten tegen te houden. Ik heb zelfs schrik dat de strafuitvoeringsrechtbank is beïnvloed door de minister van Justitie en de directeur van de gevangenis."

"Mijn familie heeft mij nodig. Men moet stoppen met mij te viseren. Ik wil mijn waardigheid behouden", besluit Bamouhammad.

Meest gelezen