Dewinter en Annemans ruziën op Twitter over racisme

Politieke bekvechterij, het leest op de sociaalnetwerksite Twitter niet zo heel erg vreemd. In de nieuwste rel krijgen Vlaams Belang-kopstukken Filip Dewinter en Gerolf Annemans de hoofdrollen. Aanleiding was een (inmiddels verwijderde) tweet van Dewinter, waarin het federaal parlementslid schrijft dat "racist" een eretitel is geworden. Een titel die hij zich vervolgens ook zelf lijkt toe te kennen.

Dat Dewinter niet verlegen zit om een straffe uitspraak, is al langer dan vandaag bekend. Vanochtend stuurde hij volgende tweet de wereld in. "Racist is geen scheldwoord maar een eretitel geworden. Kritiek op immigratie-invasie/islam/multiculturaliteit = racisme". Hij lanceerde daarbij ook de hashtag "#ikbenracistendaarbenikfierop".

Vooral van dat laatste wilde partijgenoot Annemans zich liever distantiëren. "Sorry. Niet akkoord. Misbruik van woord is zaak van de linksen. Ik was het (racist nvdr.) niet. Ik ben het niet. En ik zal het nooit zijn #racisme".

Even later ging ook huidig Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zich in het "racismedebat" mengen. "Racisme is zo'n uitgehold en misbruikt begrip geworden, dat Dewinter en Annemans het ook niet meer weten", schreef hij, gevolgd door een smiley.

"Bedoelde niet racist in letterlijke zin van het woord"

"Racisme betekent letterlijk: theorie die de superioriteit van een bepaald ras verkondigt. In die letterlijke zin van het woord ben ik voor alle duidelijkheid geen racist", reageert Dewinter in een reactie aan VRT Nieuws. 

"Ik vind alleen dat racisme meer en meer een containerbegrip wordt. Wie zelfs maar een klein beetje kritiek heeft op het migratiebeleid, op de islam, op multiculturaliteit, krijgt tegenwoordig het etiket van "racist" opgeplakt. Ik ben dat zo beu als koude pap. Daarom zeg ik: noem me dan maar een racist. Het zal me worst wezen."

En wat met de tweet van partijgenoot Annemans? "Hij heeft natuurlijk 100 procent gelijk. Maar hij weet uiteindelijk ook wel wat ik met mijn tweet bedoelde."

De twee Vlaams Belang-kopstukken hebben hun tweets kort na de middag verwijderd. Dewinter stuurde wel een nieuwe tweet de wereld in met de bedoeling de gemoederen te bedaren. "#ikbenracist is uiteraard boutade. Debat uitgelokt: prima!", zegt hij daarin.

Jonas Roosens

Vlaams Blok

Dewinter en Annemans behoren beiden tot het Vlaams Belang, het voormalige Vlaams Blok. De partij veranderde haar naam in 2004, nadat het Vlaams Blok veroordeeld werd voor racisme.

Meest gelezen