1 tot 7 april 1915: Duitsland viert honderdste verjaardag Bismarck

In Duitsland wordt de honderdste verjaardag gevierd van de geboorte van Bismarck, de vader van de Duitse eenheid. Op de Zwarte Zee vallen Turkse oorlogsschepen Russische havens aan.

Op 1 april 1915 is het honderd jaar geleden dat Otto von Bismarck werd geboren. Dit wordt in heel Duitsland plechtig gevierd. De grote Duitse staatsman is al 16 jaar dood maar zijn imposante schaduw lijkt over de oorlog te hangen.

In Berlijn is een grote menigte opgekomen om de grote staatsman te huldigen aan de voet van het Bismarck-monument (beginfoto, Der Grosse Krieg im Bilder, 1915). Dat monument staat op het grote plein voor de Reichstag.  Ook kanselier Theobald von Bethmann Hollweg, hier in militair uniform, woonde de plechtigheid in Berlijn bij aan de zijde van de kleinzoon van Bismarck.

Otto von Bismarck was het die Duitsland verenigde en tot een wereldmacht maakte. Zijn aanpak “met bloed en ijzer” lijkt voor de Duitsers een voorbeeld te zijn geweest.

Zowat alle bladen en tijdschriften wijden veel aandacht aan de grote staatsman. Rechts, Bismarck de architect van het Duitse rijk heeft ervoor gezorgd dat het alle stormen zal dorstaan (Kladderadatsch, 28 maart 1915).

Toch is het te betwijfelen of deze oorlog er gekomen zou zijn als Bismarck nog Duitsland had geleid. Zijn handige, voorzichtige politiek, heeft voor decennia van vrede in Europa gezorgd.

Zei de grote staatsman niet: “Ooit zal er een grote Europese oorlog voortkomen uit een stommiteit die op de Balkan plaatsvindt”.

Links, "zolang deze kerel Bismarcklaarzen aanheeft kunnen we hem niet omstoten" (Kladderadatsch, 28-03-1915). Rechts, Bismarck schudt de hand van generaal von Hindenburg, die de Russen heeft teruggedreven (Lustige Blätter, maart 1915).

Rellen met Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten in Cairo

In de Egyptische hoofdstad Caïro hebben ruim 2500 militairen uit Australië en Nieuw-Zeeland herrie geschopt.

Dronken soldaten richten vernielingen aan in de bars en bordelen van de Haret al-Wassir, een bekende uitgangsbuurt in Caïro. De meesten waren dronken. Ze klaagden onder meer over de kwaliteit van de drank, de hoge prijzen, maar er waren ook geruchten dat pooiers soldaten hadden aangevallen.

Australische militairen bij de pyramides nabij Cairo

De diepere oorzaak is ongetwijfeld de verveling en onzekerheid bij deze mannen. Ze werden in Australië en Nieuw-Zeeland gerekruteerd om in het Britse leger te worden ingezet, maar zitten nu al wekenlang in Egypte te wachten.

Precies nu is bekendgemaakt dat aan het Britse hof geen alcoholische dranken meer zullen worden geschonken. Het koningshuis wil een voorbeeld geven in de strijd tegen drankmisbruik. In de pers wordt alcohol verantwoordelijk gesteld voor onder meer de tegenvallende productie van de munitiefabrieken.

Britse cavallerie trekt door de straten van Cairo
© IWM (Q 15561)

Gevechten op de Zwarte Zee

Verschillende Turkse oorlogsschepen zijn de Zwarte Zee opgevaren om Russische havens aan te vallen. De opmerkelijkste aanval vond plaats door de kruisers “Yavus Sultan Selim” en “Midilli”, tot voor kort de Duitse schepen “Goeben” en “Breslau”, en nog steeds met een Duitse bemanning. In de buurt van Sebastopol op de Krim kelderden ze twee vrachtschepen. De Russische vloot zette de achtervolging in, maar beide kruisers konden ontkomen.

Een andere Turkse kruiser, de “Mecidiye”, bombardeerde de haven van Odessa, maar liep daar tegen een mijn en zonk.

In 1917 bracht de Duitse keizer Willem II een bezoek aan zijn Turkse bondgenoot. Bij die gelegenheid ging hij in Constantinopel ook aan boord van de Goeben/Yavus Sultan Selim (Bundesarchiv Bild).
Europeana Foundation http://europeana1914-1918.eu

Piloot Roland Garros onderscheiden

De Franse piloot Roland Garros heeft op 1 april een Duits vliegtuig, een Aviatik, neergeschoten boven Diksmuide. De twee inzittenden zijn omgekomen. Zeer uitzonderlijk heeft het Franse leger dat nieuws ook bekendgemaakt, met lovende woorden voor de piloot.

Garros vliegt solo in een Morane, een toestel dat hij zelf heeft ontworpen en heeft uitgerust met een mitrailleur die hij alleen kan bedienen.

Roland Garros en een tekening van zijn stunt op de voorpagina van Le Petit Journal Illustré, 2 mei 1915 (BnF Gallica).

Meest gelezen