Enkel vrouwen in zwembad Jambes veroorzaakt discussie in parlement

Het feit dat het zwembad van Jambes voortaan op bepaalde zondagnamiddagen enkel toegankelijk is voor vrouwen heeft uiteenlopende reacties veroorzaakt in het parlement van de Franse gemeenschap.
(Archieffoto)

Het initiatief om op bepaalde zondagen enkel vrouwen toe te laten komt van de Union des Musulmans de Namur (UMN). Het zwembad is tijdens de bewuste periodes niet enkel toegankelijk voor moslimvrouwen, maar voor "vrouwen die niet naar een openbaar zwembad kunnen gaan wegens ethische, religieuze, fysische, medische of andere redenen", zo staat te lezen op de website van de UMN.

Het reglement van de stad Namen voorziet de mogelijkheid om het zwembad voor bepaalde periodes ter beschikking te stellen voor een specifiek publiek. UMN is overigens niet de enige vereniging die hiervan gebruik maakt. Ook een seniorenorganisatie en een vereniging voor mindervaliden hebben ook reeds het zwembad gereserveerd voor bepaalde uren. Het zwembad is overigens normaal gezien gesloten tijdens die periodes.

"Voorstander van gemengd zwemmen"

"Ik ben voorstander van gemengd zwemmen, maar het gemeentereglement bevat geen enkele bepaling waartegen ik als minister van Sport kan optreden. Ik ben voor verscheidenheid telkens het mogelijk is. Men moet geen problemen zoeken waar er geen zijn", zei minister van Sport René Collin in antwoord op een vraag van Olivier Maroy (MR).

Minister voor Gelijke Kansen, Isabelle Simonis, sloeg een andere toon aan: "Verscheidenheid is een noodzakelijke voorwaarde voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Het komt er voor de overheid op aan om dat principe toe te passen. Ik denk niet dat het een oplossing is om een gedifferentieerde dienst aan te bieden. De bewuste vzw had een recht om dat te doen, maar ik meen dat het een zeer slechte oplossing is voor een echt probleem, het ordinaire seksisme", antwoordde Simonis op vraag van Christiane Vienne (PS). Ze zei ook het debat te willen aangaan met dergelijke verenigingen.

Ecolo was verbaasd over het verschil in toon tussen beide ministers. "Kunnen we een derde actualiteitsvraag hebben om het gezamenlijke standpunt van de regering te kennen?", vroeg Christos Doulkeridis.

Meest gelezen